У Греції парламент легалізував одностатеві шлюби

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

15 лютого грецький парламент ухвалив закон про легалізацію одностатевих шлюбів, позиціонуючи Грецію як першу православну країну, яка зробила це.

Про це пише Euronews.

Фото: Louisa Gouliamaki/Reuters

Зазначається, що новий закон надає повні батьківські права одруженим одностатевим партнерам, які мають дітей. Водночас ЛГБТ-парам не можна ставати батьками за допомогою сурогатних матерів у Греції, оскільки цей варіант доступний лише жінкам, які не можуть мати дітей за станом здоровʼя.

Премʼєр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс вважає, що це прорив.

“Сьогодні день радості, бо з завтрашнього дня зникає ще один бар’єр між нами, щоб створити міст співіснування у вільній державі з вільними громадянами”, заявив Міцотакіс перед голосуванням.

На його думку, закон “відображає сучасну Грецію – прогресивну та демократичну країну, пристрасно віддану європейським цінностям“.

Опитування показали, що більшість греків підтримують легалізацію одностатевих шлюбів, чого не скажеш про Елладську православну церкву, яка вважає одностатеві шлюби загрозою традиційній сімейній моделі.

Нагадаємо, 11 лютого у центрі грецького міста Афіни на акцію протесту зібралося понад 1500 противників законопроєкту, який легалізує одностатеві шлюби в країні.

Раніше ZMINA повідомляла, що 23 січня в Греції Священний Синод Елладської православної церкви на позачерговому засіданні одностайно виступив проти ініційованого урядом узаконення одностатевих шлюбів і всиновлення дітей одностатевими парами.

Єпископи вирішили звернутися з відкритим листом до всіх грецьких депутатів, де викладуть заперечення церкви щодо запропонованого закону. Синод також розіслав в усі митрополії енцикліку, підписану архієпископом Ієронімом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter