У Гонконгу ухвалили закон про національну безпеку: він передбачає жорсткіші покарання за держзраду та шпигунство

Дата: 19 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Парламент Гонконгу ухвалив закон про національну безпеку: документ розширює поняття заколоту та розголошення державної таємниці й передбачає жорсткіші покарання за ці злочини.

Про це пише ВВС.

Джерело: REUTERS

Документ, відомий також під назвою “Стаття 23”, містить норми про державну зраду, шпигунство та кваліфікує новий злочин – зовнішнє втручання.

Держзраду, повстання й саботаж запропоновано карати довічним увʼязненням, 20 років можна отримати за шпигунство, за злочини, повʼязані з державною таємницею і заколотами, – 10 років.

За словами лідера Гонконгу Джон Лі, “Стаття 23” необхідна для захисту від “потенційного саботажу та підпільних течій”, зокрема й ідей незалежного Гонконгу.

Критики закону стурбовані тим, що він може зменшити громадянські свободи й надати Гонконгу правовий статус, більше схожий на материковий Китай.

Нагадаємо, що 2020 року законодавчі збори Китаю схвалили закон про національну безпеку Гонконгу. Це загострило відносини КНР із Заходом, оскільки документ фактично зобовʼязав змінити законодавство автономної території.

Так, закон надає Китаю право застосовувати в Гонконзі національні закони й відкривати там представництва спецслужб. 

Після введення Закону “Про національну безпеку” Пекін почав висувати відповідні звинувачення та підозри в заколоті проти як політичних активістів, так і звичайних жителів за вираження незгоди, наприклад відтворення пісень протесту, оплески в суді або розклеювання плакатів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter