У Генпрокуратурі розповіли, що заважає розслідуванню міжнародних злочинів російсько-української війни

Дата: 09 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

В Україні створено інфраструктуру для розслідування порушень міжнародного гуманітарного права, однак бракує досконалого законодавства. 

Про це під час круглого столу у Верховній Раді заявив заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов, повідомляє кореспондент ZMINA

Він нагадав, що в Генпрокуратурі створили Департамент нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Такі самі підрозділи створено в прокуратурах Донецької і Луганської областей та планують створити в СБУ, Національній поліції та Державному бюро розслідувань

На його переконання, розслідування міжнародних злочинів і За міжнародним правом до міжнародних злочинів належать геноцид, злочин проти людяності, воєнні злочини та агресія. російсько-української війни було безсистемним та хаотичним. Проблему особливо посилює відсутність у Кримінальному кодексі підстав для кримінальної відповідальності та недостатня деталізація воєнних злочинів. 

“Тепер, коли таку вертикаль із департаментами збудовано, постає питання законодавчих змін для повноцінної їхньої роботи. На шостому році агресії РФ Кримінальний кодекс України не передбачає відповідальності за злочини проти людяності. У нас є можливість переслідувати людей, які скоїли воєнні злочини, лише за ст. 438 КК (“Порушення законів та звичаїв війни”). Однак винним у вчиненні більшості воєнних злочинів вдається уникати відповідальності через відсутність складу відповідного злочину в Кримінальному кодексі”, – сказав Гюндуз Мамедов під час конференції “Актуальність повноти імплементації у Кримінальний кодекс норм міжнародного кримінального та гуманітарного права щодо переслідування за міжнародні злочини”. 

Він повідомив, що за цією статтею правоохоронці зареєстрували 138 кримінальних проваджень. Дев’ять справ скерували до суду, і лише в одній справі є вирок. 

“І то цей вирок сумнівної якості”, – додав він.

Гюндуз Мамедов наголосив, що стратегічне завдання та обов’язок держави – забезпечити невідворотність покарання за міжнародні злочини як в Україні, так в міжнародних інстанціях. Заступник генпрокурора висловив підтримку законопроєкту про воєнних злочинців №2689.

Нагадаємо, напередодні українські правозахисні організації та потерпілі від катувань під час російсько-української війни закликали парламент ухвалити законопроєкт №2689. Ухвалити в першому читанні документ 5 лютого рекомендував парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності. Проти виступили народні депутати “Опозиційної платформи – За життя”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter