У Гаазі відмовилися від проведення виставки про війну в Україні через “занадто політичну” тематику

Дата: 10 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Артпростір у нідерландській Гаазі відмовився від проведення виставки українського мистецтва про війну The Captured House (“Захоплений будинок”) через “занадто політичну” тематику.

Про це повідомила кураторка проєкту, експертка із сучасного мистецтва Катя Тейлор в інстаграмі.

Експонат виставки. Джерело: @kataylormade / Instagram

Указаний проєкт включає твори сучасних українських митців, які документують злочини російських окупантів в Україні. Мета виставки — спонукати міжнародну аудиторію до діалогу про Європу як про “наш спільний будинок”.

“У Європі немає відчуття, що це їхня війна. Або що вона прийде до них, або що якось на них вплине. Мені здавалося, що Гаага, де “вершиться справедливість”, повинна краще за багатьох розуміти важливість того, що відбувається. Україна є в інфополі, але до нас ставляться відсторонено, обережно. Україна — відмінний спосіб підтримати смолток і показати, що ти в контексті. Але розуміння того, що відбувається, часто поверхове, поблажливе”, — пише Тейлор.

The Captured House уже представляли в Берліні. Повідомлялося, що згодом її можна буде відвідати в Римі, пише видання Wonderzine Україна.

Журналісти оприлюднили з дозволу кураторки відповідь від артпростору в Гаазі, де обґрунтовується відмова у проведенні виставки. 

“Я спитала, чи ми можемо частково змінити контент. Вони запропонували мені якось його змінити, а потім відписати їм, щоб його якось оцінили. Мене це вже зовсім принизило. Я попросила їх сказати, що саме їм здається «занадто», і ми вже разом подумаємо, що можна змінити. Бо немає завдання розливати кров по галереї, а є завдання розповідати про проєкт на широку аудиторію. Але вони на це не пішли”, – розповіла Тейлор у коментарі виданню.

Всього до експозиції входять понад 200 творів живопису, графіки, фотографій, скульптур та інсталяцій від 50 митців. Серед них — Алевтина Кахідзе, Влада Ралко, Дар’я Кольцова, Євген Малолєтка, Макс Левін, Гамлет Зіньківський, Ігор Гусєв, Маша Шубіна. Частина з них працює безпосередньо у зонах бойових дій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter