У Франції ввели кримінальну відповідальність за секс із дітьми до 15 років

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Французький парламент ухвалив закон, який кваліфікує секс із дитиною віком до 15 років як зґвалтування і передбачає за це покарання у вигляді тюремного ув’язнення на термін до 20 років.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: кадр з фільму Ромео і Джульєтта

Видання зазначає, що вік згоди й раніше становив 15 років, але у Франції прокурорам потрібно було довести, що статевий контакт був під примусом, щоб домогтися засудження за зґвалтування.

Це історичний закон для наших дітей і нашого суспільства. Жоден дорослий агресор не зможе вимагати згоди неповнолітнього, молодшого за 15 років“, – сказав міністр юстиції Ерік Дюпон-Моретті у зверненні до Національних зборів.

Цим законом країна погодила свій кримінальний кодекс із багатьма іншими західними країнами.

Закон також кваліфікує інцест із неповнолітніми до 18 років як зґвалтування.

Деякі законодавці висловлювали побоювання з приводу того, що вік згоди, нижче за який секс автоматично вважається зґвалтуванням, може криміналізувати сексуальні стосунки зі згоди між неповнолітнім і особою, лише на кілька років старшою.

Тож до закону внесли спеціальне положення “Ромео і Джульєтта”, яке дозволяє сексуальні відносини між неповнолітнім і особою, старшою не більш ніж на п’ять років. Але це положення не застосовується в разі сексуального насильства.

Видання зауважує, що у Франції, яка довгий час плекала свій образ країни спокуси та романтики, сексуальне насильство над жінками та дітьми у верхніх ешелонах влади та в колах знаменитостей роками не виявлялося та не мало розголосу.

Але багато чого змінилося протягом останніх років. Зокрема, рух #MeToo, який охопив весь світ після того, як у 2017 році численні жінки звинуватили американського кінопродюсера Гарві Вайнштейна у сексуальному насильстві, став переломним моментом у Франції. Також у 2020 році спричинив обурення французький письменник, який відкрито писав про свою педофілію.

Перші спроби пропозиції ухвалити закон про вік згоди в уряді країни запропонували у 2018 році, це було пов’язане з двома гучними судовими справами, коли двох дорослих чоловіків звинуватили в статевих актах з 11-річними дівчатами.

Нагадаємо, в Україні у 2018 році вік статевого повноліття або вік згоди підняли з 14 до 16 років. Відповідні зміни до Кримінального кодексу України, регламентовані законопроектом №2016

Це закон встановлює у вигляді 5 років позбавлення волі для того, хто вступає у статеві відносини з дитиною молодше 16 років. Також посилив покарання за зносини, що вчиняють члени сім’ї, близькі родичі чи особи, зобов’язані виховувати та піклуватися за потерпілим. Згідно з законом їм погрожує від 5 до 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter