У Франції під час фестивалю, присвяченого Навальному, фільм “Тіні забутих предків” показали як частину “російської культури”

Дата: 14 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Франції під час фестивалю російського кіно, присвяченого Олексію Навальному, фільм Сергія Параджанова “Тіні забутих предків” (у французькому прокаті демонструвався під назвою “Вогненні коні”) показали як частину “російської культури”.

Посольство України у Франції висловило протест з цього приводу, пише “Укрінформ”.

Кадр з фільму “Тіні забутих предків”

“Тіні забутих предків” включив до своєї програми фестиваль “російського фільму”, який організувала асоціація “Інша Росія”. Це вже 10 такий захід, цього року його присвятили пам’яті опозиційного політика.

У тексті-запрошенні організатори фестивалю закликають “відкрити та перевідкрити найкраще з російського кіно, минулого та сьогодення”.

“Культура продовжує цинічно використовуватися для легітимізації російської агресії. Відомо, що роками цей фестиваль “російського фільму” спирався на підтримку російської влади. Очевидно, що, попри ніби формальну зміну акцентів організаторами, їх методи багато в чому залишаються незмінними”, – заявили кореспонденту “Укрінформу” в українському посольстві.

Тут також наголосили, що йдеться про випадок культурної апропріації – привласнення, тож просять французьку владу розібратись з ситуацією та відновити справедливість.

Згодом Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка – правовласник фільму “Тіні забутих предків” – у коментарі “Українській правді” заявила, що не отримувала жодних звернень щодо показу стрічки на фестивалі російського кіно у Франції.

Стрічку “Тіні забутих предків” Параджанов зняв 1964 року на базі кіностудії імені Олександра Довженка. Фільм здобув світову славу на багатьох міжнародних фестивалях.

Він заклав основи українського поетичного кіно, а після протестів проти арештів українських інтелектуалів став одним із головних символів дисидентського руху та боротьби українців із радянським режимом.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала режисера Сергія Параджанова. Радянський режим репресував його, звинувативши в “націоналізмі та мужеложестві”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter