Уряд Фінляндії хоче дозволити працівникам питати про зарплату колег через гендерний розрив у виплатах

Дата: 14 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Фінляндії, щоб скоротити розрив у заробітній платі між чоловіками та жінками, уряд планує ухвалити закон, що дозволяє співробітникам дізнаватися в роботодавця про зарплату їхніх колег.

Про це повідомляє Reuters.

Фото з відкритих джерел

Ініціатива влади вказує на спроби скоротити розрив у заробітній платі між чоловіками та жінками.

“Центральним у програмі уряду є усунення невиправданих розривів в оплаті праці. Тепер проблема вирішуватиметься суворо, — наголошує міністр з питань рівноправності Томас Бломквіст.

За 2020 рік у Фінляндії жінки в середньому заробляли на 17% менше за чоловіків. Це один із найбільших розривів у ЄС.

В уряді зазначають, що причиною є поділ ринку праці на чоловічі та жіночі професії, а також те, що батьки рідше беруть відпустку для догляду за дитиною, ніж мами. Крім того, жінок не так часто підвищують на роботі. Очікується, що законопроєкт ухвалять до виборів, які відбудуться у квітні 2023 року.

Водночас ідею закону критикують профспілки, які хочуть ще більшої прозорості, а в найбільшої організації роботодавців заявляють, що новий закон викличе більше конфліктів на робочих місцях.

Противники проєкту закликали дозволити надання інформації про розрив у зарплатах на добровільній основі.

Нагадаємо, що перше глобальне дослідження нерівності доходів чоловіків і жінок, проведене Центром публічної політики Індійського інституту менеджменту у 45 країнах, показало, що жінки не заробляють стільки ж, скільки й чоловіки у жодній країні світу.

Професори Гема Свамінатан і Діпак Малґхан — проаналізували відкриті дані про дохід у 2,85 мільйона домогосподарств із гетеросексуальними сім’ями віком 18-65 років впродовж 1973-2016 років.

Науковці взяли до уваги два показники нерівності для країн — загальну і в межах домогосподарств. З плином часу обидва показники перебували на відносно стабільному рівні незалежно від країни та гендерної рівності в ній.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter