У другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір” російський суд завершив слідство

Дата: 25 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Південний окружний суд у російському Ростові-на-Дону завершив слідство в другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”.

Як повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”, засідання стало “найкоротшим за всю історію процесу”.  

Фігуранти другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”

Суд заявив про неможливість привести свідків Назрулаєва і Тумаревича, а потім запропонував підсудним бути допитаними в справі. Ті відповіли, що згодні тільки після вирішення низки клопотань. Суд розцінив це як відмову від давання свідчень і оголосив судове слідство закінченим.

“Суд закінчив судове слідство, не запитавши сторону захисту, чи є в них якісь докази в цій справі. У мене було кілька клопотань про дослідження низки матеріалів. Зокрема, я планувала досліджувати деякі документи, які підтверджували, що попереднє слідство було проведено з порушеннями, що порушувалися права наших підзахисних. Це веде до визнання неприпустимості низки доказів обвинувачення. Вважаю, що на підготовку до дебатів нам виділено не досить часу, і підготуватися належним чином ми не встигаємо. Як і передбачалося раніше, суд вирішив вкластись у встановлені для себе терміни”, – прокоментувала адвокат Ліля Гемеджи.

Дебати в цій справі призначено на 31 серпня, незважаючи на те що цього тижня мало відбутися ще два засідання.

Напередодні суд продовжив термін тримання під вартою фігурантам другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Вони перебуватимуть у слідчому ізоляторі до 12 листопада.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес АметовФСБ звинувачує їх в участі в забороненій у Росії та окупованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті 15 листопада 2019 року. Всі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі й стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter