У держзраді підозрюють чоловіка, який допомагав захопити Маріупольське СІЗО та спостерігав за розстрілом наглядача

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці підозрюють чергового помічника начальника Маріупольського СІЗО, який у березні 2022 року добровільно погодився співпрацювати з окупаційною адміністрацією РФ.

Про це повідомляє Донецька обласна прокуратура.

Так, чоловік обійняв посаду начальника СІЗО, незаконно підпорядкованого так званій “державній службі виконання покарань міністерства юстиції ДНР”. На посаді підозрюваний сприяв захопленню державної установи й активно закликав інших працівників зрадити присягу та перейти на бік окупантів.

Крім того, він впустив на територію ізолятора учасників незаконного збройного угруповання – батальйону “Сомалі”. На той час в установі утримувалося 345 осіб, але окупанти звільнили кількох в’язнів без законних на те підстав.

Пізніше для придушення бунту, що виник у зв’язку зі скаргами громадян на нелюдські умови та порушення строків їхнього тримання під вартою, відсутність їжі та води, “начальник” знову звернувся по допомогу до “сомалійців”. Безпосередньо в його присутності для залякування ув’язнених осіб та подальшого тримання їх у страху окупанти розстріляли наглядача, який, на їхню думку, керував бунтом.

Тож чоловіку заочно повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Йому загрожує позбавленням волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Нагадаємо, що в грудні працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру десятьом колишнім працівникам Старобільського СІЗО, які після російського вторгнення почали працювати на окупантів. Наразі фігуранти переховуються від слідства на тимчасово окупованій території Луганської області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter