У деокупованих селах Харківщини встановили модульні клініки первинної меддопомоги

Дата: 14 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Три нові модульні клініки первинної медичної допомоги встановили в деокупованих селах Мілова, Оскіл та селищі Старий Салтів на Харківщині. Загалом обладнано уже 14 таких модульних закладів у чотирьох областях.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Модульна клініка первинної медичної допомоги на Харківщині. Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Як поінформували в МОЗ, клініки обладнані генераторами для безперебійного електроживлення та всіма необхідними зручностями, включно з санітарними вузлами та кімнатами очікування, здатні прослужити 10 років.

Клініка первинної медичної допомоги, що з‘явилась у селі Мілова може обслуговувати близько 600 пацієнтів. Зокрема, на день тут зможуть приймати 15 пацієнтів, а щотижня медичні послуги в амбулаторії отримуватимуть 75 пацієнтів. У клініці прийматимуть лікар та дві медсестри. Цілодобово на місці перебуватиме медична сестра.

В амбулаторії села Оскіл прийматимуть два лікарі. Загалом заклад здатен обслуговувати майже 2 000 пацієнтів: приблизно 30 пацієнтів на день та 180 пацієнтів на тиждень.

У селищі Старий Салтів прийом також вестимуть два лікарі. Зокрема, за графіком прийматимуть лікар загальної практики сімейної медицини – сімейний лікар та лікар-терапевт.

Модульна клініка первинної медичної допомоги на Харківщині. Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Зазначається, що модульні клініки первинної медичної допомоги встановлюють у найбільш постраждалих від війни регіонах, де медичні заклади були значно пошкоджені або знищені. Проєкт реалізовується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я та інших міжнародних партнерів.

“За понад 22 місяці війни Росія пошкодила 1501 об’єкт медзакладів та ще 195 – зруйнувала вщент. Пріоритет для нас залишається незмінним: попри війну працюємо над тим, аби українці мали доступ до медичної допомоги. Для цього разом із ВООЗ та іншими міжнародними партнерами продовжуємо відновлювати українські медзаклади та створювати модульні клініки на первинній ланці”, – зазначив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

За його словами, поява таких амбулаторій у прифронтових та деокупованих територіях, які значно постраждали під час війни, оперативно розв’язує нагальну проблему доступу людей до потрібних медичних послуг.

Загалом уже встановлено 14 модульних закладів у Херсонській, Харківській, Сумській та Миколаївській областях.

Нагадаємо, що з 1 лютого в Україні запрацює пілотний проєкт “Укрпошти”, в рамках якого на деокуповані та прифронтові території доставлятимуть ліки. 

Раніше ZMINA повідомляла, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення щонайменше 3 тисячі українців померли, оскільки не мали доступу до лікування хронічних захворювань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter