У День спротиву окупації Криму “Суспільне” покаже документальний фільм “Крим: 10 років окупації”

Дата: 24 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

“Суспільне Крим” підготувало документальний фільм “Крим: 10 років окупації” про військову операцію Російської Федерації із захоплення Кримського півострова та тамтешні реалії життя. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA, який відвідав передпоказ документальної стрічки. 

Запрошені експерти, політики, військові та громадські діячі у документальному фільмі згадують передумови та початок російської агресії на Кримському півострові у 2014 році, аналізують вплив і наслідки окупації для України та найбільш політично активного корінного народу України — кримських татар.

“Ми хотіли нагадати усім про те, що Крим захоплений росіянами вже 10 років, розповісти про окупацію тим, хто мало знає про неї або взагалі нічого не знає, — каже Микита Лунін, керівник проєкту, редактор “Суспільне Крим”. — У фільмі розповідаємо, як було, як є зараз і що робити в майбутньому. Героїв обирали з різних сфер: посадовців, військових, фахівців та діячів у різних галузях — історія, релігія, культура, журналістика. Брат політичної ув’язненої Леніє Умерової розповів про те, що з нею відбувається, на основі чого можна зрозуміти, як окупанти поводяться з політв’язнями”.

Загалом у проєкті зібрано 11 інтерв’ю. Також оцифрували величезний масив архівного відео з 2014-го до 2023 року.

Симфонічний оркестр Українського радіо виконує під час передпоказу композицію із першого кримськотатарського повноформатного художнього фільму “Хайтарма”

У стрічці також йдеться про політичних в’язнів, яких Росія переслідує просто за те, що вони не приймають окупацію та відстоюють свою громадянську позицію.

За словами Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташевої, росіяни перетворили Кримський півострів в сіру зону та зону безправ’я, де немає, зокрема, свободи слова та свободи віросповідання. Вона подякувала “Суспільному” за те, що мовник стільки років приділяє увагу Криму. 

Симфонічний оркестр Українського радіо виконує кримськотатарський гімн, диригент Володимир Шейко

“Війна Росії проти України почалася з Криму. “Крим: 10 років окупації” — це голос правди та пам’яті про злочини, які Росія коїть на окупованому українському півострові, — каже Руслан Халапов, виконавчий продюсер “Суспільне Крим”, автор ідеї, продюсер документального проєкту. — Лише перемога й визволення всіх територій України, захоплених російською армією, уможливить справедливість та мирне життя”.

За словами Руслана Халапова, тимчасово окупація Криму — це настільки масштабне явище, що його потрібно розкривати у низці проєктів. Він також поділився спостереженням, що Крим нікого не залишає байдужим, якщо ним починаєш цікавитися. 

Прем’єра документального проєкту “Крим: 10 років окупації” відбудеться на “Суспільному” 26 лютого, у день, коли Україна відзначає День спротиву окупації Криму. 

Розповісти свою історію та бачення подій минулих років у Криму команда проєкту запросила представників кримськотатарської спільноти й очевидців окупації. Серед них — голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, постійна представниця Президента України в АР Крим та м. Севастополі Таміла Ташева, брат політичної ув’язненої Леніє Умерової Азіз Умеров, заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв й інші.

Як відомо, свою військову агресію Російська Федерація почала із Севастополя. 20 лютого 2014 року під час візиту до Криму помічника президента РФ Владислава Суркова з Козачої бухти Севастополя, де базується 810 бригада морської піхоти Чорноморського флоту РФ, у напрямку виїзду з Севастополя вийшла колона БТРів.
 
Наступного дня російська влада пояснила це тим, що Чорноморський флот РФ у Криму переводить свої частини на “посилений режим охорони через складну політичну ситуацію в Україні”. Йшлося, що частини морської піхоти повинні посилити охорону військових частин РФ не тільки в Севастополі, але й в інших регіонах Криму.
 

 
День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Україна щороку відзначає 26 лютого. Ця дата присвячена найбільшому мітингу спротиву під стінами Верховної Ради Автономної Республіки Крим.
 
Як пояснив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, 26 лютого Москва хотіла за допомогою позачергового засідання кримського парламенту створити “гламурну картинку, що, мовляв, кримчани просяться до Росії”.
 
Саме цього дня Росії не вдалося реалізувати “мирний сценарій” приєднання півострова через голосування парламенту, і вранці наступного дня вона розгорнула військову операцію, захопивши будівлю парламенту Автономної Республіки Крим. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter