У ДБР створили підрозділ, який розслідуватиме справи Майдану

Дата: 18 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У Державному бюро розслідувань створили підрозділ з розслідування злочинів, скоєних під час масових протестів у 2013–2014 роках на Майдані і За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об'єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків)..

Про це повідомив директор відомства Роман Труба

Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень

Справи передадуть до ДБР, коли ГПУ завершить усі процесуальні дії, тобто після 20 листопада. 

“Ми відібрали кращих, професійних слідчих, які ефективно працюватимуть над справами Майдану далі. Як тільки ГПУ завершить усі процесуальні дії та передасть нам матеріали кримінальних проваджень, слідчі приступлять до роботи”, – розповів Труба. 

Наразі, як додав директор ДБР, у прокуратурі триває інвентаризація матеріалів.

Як відомо, нещодавно Адвокатська дорадча група та адвокатка сімей героїв Небесної сотні Євгенія Закревська попросили президента Володимира Зеленського зібрати позачергову сесію Верховної Ради для проведення голосування за поправку №318 до законопроєкту №2116, яка дозволить зберегти слідство в справах Майдану. За їхніми словами, справи не можна передавати до ДБР, поки поправку не підтримають у парламенті. 

Річ у тім, що ДБР неодноразово пов’язували з Андрієм Портновим, який нібито має значний вплив на керівництво структури. 

Нагадаємо, що в лютому цього року в п’яту річницю розстрілів на Євромайдані міжнародні партнери та правозахисні організації закликали Україну краще розслідувати справи Майдану. Деякі навіть називали розслідування розстрілів активістів під час Революції гідності “ганьбою українського судочинства”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter