У червні набудуть чинності зміни до порядку реєстрації місця проживання дітей з окупованих територій

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

2 червня 2023 року набудуть чинності зміни до законодавства про спрощення процедури реєстрації місця проживання для осіб, житло яких розташоване на тимчасово окупованій території (ТОТ) або на територіях, де ведуться чи велися бойові дії.

Про це нагадує правозахисна організація “Крим SOS”

На період тимчасової окупації території України та бойових дій місцем проживання дітей до 18 років вважають місце реєстрації батьків чи законних представників. Інформацію про місце реєстрації дитини мають вносити за заявою батьків.

Дата в цій заяві й буде датою реєстрації рації місця проживання дитини, але вона не може передувати даті видавання свідоцтва про народження.

Якщо батьки чи законні представники зареєстровані за різними адресами – у заяві вказують адресу, з ким проживає дитина. 

Повідомляється, що відомості про зареєстроване місце проживання дитини на ТОТ та на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, будуть фіксувати на підставі:

  • документа, що підтверджує право на проживання в житлі або інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про таке житло;
  • відомостей про зареєстроване або задеклароване місце проживання батьків або інших законних представників чи одного з них, внесених до документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;
  • відомостей про зареєстроване або задеклароване місце проживання батьків або інших законних представників чи одного з них, внесених до відомчої інформаційної системи.

Нагадаємо, раніше Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни, представила для української влади дорожню карту на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Документ містить кроки на підтримку переселенців та кроки, що мають на меті сприяти притягненню до відповідальності міжнародних злочинців за воєнні злочини, геноцид та злочин проти людяності, вчинені в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter