У Чернігові мають знести щонайменше п’ять пошкоджених будинків, але грошей на це поки немає

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Після проведення обстеження деякої частини пошкоджених російськими обстрілами житлових будинків у Чернігові мають знести щонайменше п’ять таких. 

Про це розповів виданню 0462 начальник Управління ЖКГ Чернігівської міської ради Ярослав Куц.

Фото: Інститут підготовки й досліджень ООН

За даними Інституту підготовки й досліджень ООН, у Чернігові 974 споруди зазнали пошкоджень, видимих ​​на супутникових знімках. З них 258 зруйновано, 362 сильно пошкоджено, 252 помірно пошкоджено і 102 можливо пошкоджено.  

Для того щоб вирішити долю пошкоджених будинків, на їхній території мають провести спеціальну інспекцію. Нині в управлінні ЖКГ міста кажуть, що отримали замовлення на 182 експертні обстеження, 39 з яких замовило управління капітального будівництва ОДА, 142 – управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради, а ще одне – об’єднання житлово-будівельних кооперативів.

Експерти дійшли висновку, що експлуатації не підлягають п’ять будинків: 

  • два багатоповерхових житлових будинки на просп. Миру, 249; вул. В’ячеслава Чорновола, 15 (перший і другий під’їзди);
  • три одноповерхових багатоквартирних будинки на вул. Старий вокзал, 2; вул. Жабинського, 14; вул. Тургенєва, 22.

Попри те що висновки експертиз уже готові, про строки знесення об’єктів поки не йдеться. 

Фото: AP Photo / Emilio Morenatti

“Демонтаж цих аварійних будинків – це в першу чергу питання фінансування. Поки цього фінансування немає. Можливо, в перспективі якісь забудовники захочуть звести там нові будинки й самі профінансують знесення старих. Поки що цим питання глибоко не займались. Але в найближчій перспективі грошей немає, тому поки що це в роботі. Їх будуть зносити раніше у випадку, якщо вони будуть загрожувати здоров’ю мешканців і оточуючих”, – каже Куц.

У міськраді наголошують, що  насамперед розв’язують питання відновлення житла, яке можливо врятувати.

Відомо, що нині загальна сума прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури вже перевищила $95,5 млрд, або понад 2,6 трлн гривень. Про це свідчить аналіз, який здійснює в межах проєкту “Росія заплатить” команда KSE Institute.

У загальному обсязі прямих втрат найбільшу частку становлять саме житлові будинки – 38%, або $36,6 млрд. Внаслідок бойових дій уже зруйнована та пошкоджена майже 121 тисяча таких будинків, у яких проживали близько мільйона родин.

Фотографія обкладинки: Celestino Arce / NurPhoto / AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter