У Чехії на парламентському саміті міжнародної Кримської платформи планують обговорити механізм звільнення цивільних заручників РФ

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Чехії на парламентському саміті Кримської платформи, який відбудеться 24 жовтня, планують обговорити механізми звільнення цивільних заручників РФ.

Про це сказала голова Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник під час пресконференції “Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією?” в “Укрінформі”, передає кореспондентка ZMINA.

Відеозвернення спікерки Палати представників парламенту Чехії Маркети Пекарової Адамової під час пресконференції. Фото: Сергій Нужненко / “Радіо Свобода”

Про те, що другий саміт міжнародної Кримської платформи відбудеться в чеській Празі 24 жовтня, нагадала під час заходу спікерка Палати представників парламенту республіки Маркета Пекарова Адамова.

“Ви можете спитати, чому мене непокоїть Крим, який розташований за тисячі кілометрів від Чеської республіки? Відповідь не така вже й складна: моя країна, маючи власний історичний досвід несправедливості середовища, в якому великі держави вирішують долю менших, застосовуючи силу, не може дозволити собі стояти осторонь і повинна активно порушувати питання Криму”, – сказала Пекарова Адамова.

Чехія не може стояти осторонь і дозволити Росії уникнути відповідальності за все скоєне проти України. Другий парламентський саміт Кримської платформи організований саме для того, щоб підвищити обізнаність глобальної спільноти про проблеми окупованого Криму, наголосила вона.

За словами Скрипник, Кримська платформа є важливим інструментом для розробки алгоритму звільнення цивільних заручників. Кремля, оскільки під час заходу Україна може звернутися до своїх закордонних партнерів.

Цьогорічний саміт в Празі, включає й експертну складову: українські експерти, правозахисники та журналісти порушуватимуть там тему політв’язнів і пошуку механізмів їхнього звільнення включно з Кримом, сказала голова КПГ.

Про проблему відсутності механізму звільнення цивільних заручників під час пресконференції говорила також дружина політв’язня Владислава Єсипенка – українського журналіста, який відбуває незаконне покарання окупантів.

“Прокуратура АРК Крим, яка зараз працює на материковій частині України, дійсно ретельно вивчає інформацію з відкритих джерел, відкриває десятки проваджень, веде розслідування. Офіс уповноваженого ВР з прав людини фіксує тортури щодо українських цивільних на окупованих територіях, збирає інформацію про полонених, звільняє військових… Але просто фіксувати злочини і робити заклики – чи не замало це на дев’ятому році війни?” – сказала Катерина Єсипенко. 

Станом на сьогодні у російському полоні перебувають понад 25 тисяч цивільних українців, нагадала вона. І ця цифра не є остаточною.

“У рідних полонених є гостре питання – хто в Україні відповідальний за повернення цивільних з полону додому? До кого треба звертатися? На дев’ятому році війни ми повинні вже знати це й мати алгоритм повернення цивільних полонених. Хочеться, щоб держава більше звертала уваги на це питання”, – заявила дружина політв’язня.

Водночас перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова зауважила, що Росія – країна-агресор, яка жодним чином не йде на контакт у питаннях звільнення цивільних заручників.

“Ми маємо проявляти терпіння, бо не завжди ми можемо мати ефективний результат, тому що є Російська Федерація, яка в принципі має за мету знищити нас як державу. Тому, певно, деякі питання лежать в площині ширшого розв’язання й закінчення цієї війни”, – сказала урядовиця. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що окупанти використали Крим як майданчик для відпрацювання найефективніших методів узурпації інформаційного простору й знищення свободи слова, щоб потім перенести свій “досвід” на новоокуповані території.

Про це заявила голова Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник під час пресконференції “Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією?” в “Укрінформі”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter