У Чехії пропонують спростити донорство крові для гомосексуальних чоловіків

Дата: 01 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я Чехії пропонує посилити контроль за перевіркою крові потенційних донорів та спростити можливість донорства для чоловіків, які мають секс із чоловіками. 

Про це повідомляє чеське інформагентство České noviny.

Фото: Shutterstock

Так, донорство заборонено для людей, які мають хронічні хвороби серця або в яких, приміром, виявили гепатит, туберкульоз чи ВІЛ.

“Сексуальна орієнтація чи національність, раса, політична належність, релігія чи стать самі по собі не є і не були причиною виключення з донорства крові в Чеській Республіці, навіть тимчасового”, – сказав речник міністерства Ондржей Якоб.

За його словами, причиною є лише ті фактори, які можуть становити небезпеку для реципієнтів крові та оцінюються за епідеміологічними даними. 

Чоловіки, які мають статеві стосунки з чоловіками, вважаються групою з вищим ризиком зараження ВІЛ-інфекцією, тому після сексуального контакту вони не можуть здавати кров протягом шести місяців. У чеському МОЗ наголошують, що до 2019 року цей період становив один рік.

Наразі міністерство охорони здоровʼя підготувало поправки до постанови про донорство крові, які передбачають обов’язкове ретельніше тестування крові. Це, як пояснюється в пропозиції, підвищить безпеку донорства.

Речник МОЗ наголосив, що постанова відкриє “широку експертну дискусію щодо оцінювання статевих стосунків між чоловіками як ризикованої сексуальної активності, що унеможливлює донорство крові”.

Нагадаємо, що у квітні 2021 року з переліку заборонних критеріїв до донорства крові з українського законодавства прибрали гомосексуальні стосунки, які прирівнювали до форм ризикованої поведінки.

Раніше правозахисники неодноразово наголошували на тому, що заборона для ЛГБТ-людей бути донорами крові є дискримінаційною, а її усунення передбачав план дій у сфері прав людини на період до 2020 року.

Перед здаванням крові потенційний донор заповнює анкету, де його запитують, зокрема, про форми ризикованої поведінки. Перевірити, чи є людина гомосексуальною, неможливо, але вона все одно відповідала б за надання неправдивої інформації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter