У час війни судова система працює в напіваварійному режимі – заступник голови ОПУ

Дата: 04 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У час війни судова система працює в напіваварійному режимі, але всі справи розглядаються. Розгляд справ, який відбувався в нині зруйнованих судах або в судах, що перебувають на тимчасово непідконтрольній території України, перенесли до інших регіонів України.

Про це заступник голови ОПУ Андрій Смирнов розповів в інтерв’ю “Українській правді”.

Джерело: сайт Національної Асоціації Адвокатів України

“У час війни судова система працює в напіваварійному режимі, коли внаслідок ворожих обстрілів мирних міст України уражень зазнали й приміщення органів судової влади. У деяких з них здійснення правосуддя і нормальне функціонування роботи суду неможливі в принципі… Відповідно до умов воєнного стану та ефективно ухвалених парламентом законів, ми маємо можливість розпорядженням голови Верховного Суду змінювати територіальну підсудність тих судів, які не можуть здійснювати правосуддя. Тобто переносити їх до інших областей та інших регіонів України. В принципі, що і відбувається”, – зазначив заступник голови ОПУ.

Він зазначив, що стосовно тих судів, які зруйновані або перебувають на тимчасово окупованих територіях, розпорядженням голови Верховного Суду ухвалено рішення про зміну територіальної підсудності. 

На запитання про те, які справи розглядаються в судах під час війни. Смирнов відповів, що наразі розглядаються всі справи. 

“І судами загальної юрисдикції, і спеціалізованими судами… За період із 24 лютого до 29 березня (інтерв’ю було записане 29 березня. – УП) судами України ухвалено та надіслано до Єдиного державного реєстру 252 557 судових рішень”, – наголосив посадовець.

Він також додав, що до роботи органів судової влади довелося внести певні корективи, адже тема війни для українців є новою і люди опинилися в нових реаліях. Тому, на думку Смирнова, деякі суди почали паразитувати на темі війни й змінювати запобіжні заходи справжнім злочинцям, мотивуючи у своїх рішеннях, що особа підозрюваного чи обвинуваченого виявила бажання вступити до лав ЗСУ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter