У Болгарії сотні сайтів-смітників поширювали російську дезінформацію

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Болгарії виявили мережу з майже 400 однотипних сайтів-сміттярок, створених для того, щоб транслювати російські наративи на місцеву аудиторію.

Такі дані наведено в дослідженні болгарського аналітичного центру Human and Social Studies Foundation (HSSF), пише Euractiv.

Джерело: Shutterstock / Mopic

Центр спеціалізується саме на дослідженні російської пропаганди в інтернеті. За висновками дослідників, збільшення кількості таких ресурсів – одна з причин швидкого зростання обсягів російської пропаганди в болгарському інфопросторі.

До кінця 2022 року, порівняно з 2021-м, кількість такого контенту зросла майже у 20 разів. Різке зростання фіксувалося двічі – на початку та наприкінці року, йдеться в повідомленні.

Зокрема, на початку року сформувалася невелика мережа ресурсів, що підсилювали російські наративи. До кінця року це вже була “велетенська машина” зі щонайменше 370 сайтів. Це збільшило поширення кожного меседжу приблизно в 400 разів, стверджують дослідники.

Вони також помітили надзвичайно високу активність у фейсбуку – понад 25 тисяч постів у групах та майже 20 тисяч на сторінках, які в сумі отримали понад 7,6 мільйона взаємодій. Зазвичай сторінки з російськими наративами позиціюють себе як розважальні або комерційні, а не новинні. Це, на думку дослідників, підсилює інтерес до інформації.

Водночас автори дослідження стверджують, що не всі російські меседжі сприймають у Болгарії однаково. Зокрема, слова про могутність “другої армії світу” сприймаються з меншою довірою, ніж раніше, а позитивне сприйняття Путіна обвалилося втричі.

Проте краще сприймаються наративи про те, що Болгарія виступає на боці України нібито тому, що болгарський уряд залежить від західних партнерів, а також про те, що Захід “втягнув Росію у війну”, і про те, що військова допомога Україні нібито втягує Болгарію у війну, йдеться в дослідженні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Болгарії звинуватили Росію в підкупі громадських діячів, журналістів та політиків. Болгарська влада має докази того, що Росія платить до 2 тисяч євро щомісяця громадським діячам, журналістам і політикам за просування проросійської пропаганди в суспільстві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter