У Бішкеку сотні людей вийшли на мітинг протесту через затримання на жіночому марші

Дата: 10 Березня 2020
A+ A- Підписатися

У столиці Киргизстану Бішкеку біля пам’ятника Уркуї Салієвій кілька сотень людей вийшли на мітинг проти насильства під час Маршу за права жінок 8 березня. Тоді близько 40 чоловіків у масках атакували учасниць та учасників маршу, а міліція затримала жертв нападу замість самих нападників.

Про це повідомляє сайт Kloop.

Мітингувальники, зокрема, вимагали відставки керівництва Свердловського РВВС Бішкека за насильство на жіночому марші, а також проведення розслідування події.

За даними видання, на захід також прийшли люди, які хотіли “розібратися” з мітингувальниками. Зокрема, на нього прийшов проповідник Озубек Ажи Чотонов, який закликав свою аудиторію в соцмережах розібратися з учасниками мітингу.

З аналогічною заявою виступив популярний у минулому киргизький співак Тата Улан. Він прийшов у масці й розповів про призначення жінок сидіти вдома.

Крім того, з вечора 9 березня учасники телеграм-групи, де координувалося планування мітингу, отримували анонімні погрози, а саму групу зламали і видалили.

Водночас керівництво Першотравневого РВВС пообіцяло гарантувати безпеку на мітингу.

Захід тривав близько 40 хвилин. Критики незадоволені тим, що, на їхню думку, один з модераторів мітингу Атай Самийбек спробував згладити кути, коли наприкінці протесту подякував міліції і сказав, що вона “трохи припустилася помилки” на жіночому марші.

Нагадаємо, 8 березня в столиці Киргизстану Бішкеку невідомі чоловіки в масках напали на учасниць та учасників Маршу за права жінок, розірвали всі транспаранти і плакати.

Відразу після цього міліціонери Свердловського РВВС затримали потерпілих від нападу. Всього було затримано близько 70 осіб. Хоча міліція стверджує, що вона доставила в Свердловський РВВС обидві сторони протистояння, немає жодних підтверджень, що був затриманий хтось із нападників.

Організаторки маршу провели в РВВС понад дві години. З ними окремо проводили бесіду і намагалися висунути їм звинувачення в непокорі діям співробітників міліції.

Під час нападу на Марш жінок постраждали й журналісти. Зокрема, журналістка видання Eurasianet Нуржамал Джанібекова повідомляє, що невідомий на площі Перемоги взяв її телефон і розбив об землю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter