У Білорусі затримали понад 240 учасників мирних акцій проти сваволі влади на виборах

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

14 липня в Мінську та інших білоруських містах на стихійних акціях на підтримку претендентів у президенти, яких ЦВК не зареєструвала кандидатами, бійці ОМОНу затримали понад 240 осіб.

Про це повідомляє правозахисний центр “Весна”.

За даними центру, тільки в Мінську ОМОН затримав понад 180 осіб. Аналогічні акції відбувалися в низці інших міст Білорусі – Бресті, Гомелі, Гродно та інших.

Під час затримань співробітники в цивільному часто використовували грубу фізичну силу, били людей кийками, ногами й кулаками. Деяких затриманих у центрі Мінська співробітники ОМОНу змушували стояти в автозаках на підлозі на колінах обличчям у сидінні з руками, заведеними за голову, повідомляє видання Naviny.by.

Крім того, силовики затримали 14 журналістів, які висвітлювали акції. Зокрема під час прямого ефіру, люди в цивільному затримали кореспондента білоруського бюро “Радіо Свобода” Олеся Пілецького. Затримували також кореспондента BBC Енді Смайта, журналістів “Белсату”, Єврорадіо, “Нового часу” та інших. За повідомленням Білоруської асоціації журналістів, станом на ранок більшість журналістів відпустили після складання протоколу.

Офіційний представник МВС Білорусі Ольга Чемоданова заявила, що “низка інтернет-ресурсів і користувачів, які перебувають за межами Білорусі, закликають громадян зібратися на вулицях міст нашої країни для проведення несанкціонованих акцій”.

“Співробітники міліції вживатимуть усіх заходів, спрямованих на підтримання громадського порядку та припинення протиправних дій! Будь-які провокації припинятимуться відповідно до чинного законодавства”, – сказала вона.

Як відомо, 14 липня Центральна виборча комісія відмовила колишньому главі Белгазпромбанку Віктору Бабарику в реєстрації кандидатом у президенти Білорусі. Крім Бабарика в реєстрації відмовили ще одному опозиціонеру Валерію Цепкало.

Кандидатами зареєстровано: Олександра Лукашенка; Андрія Дмитрієва, голову кампанії “Говори правду”; Ганну Конопатську, колишнього члена Палати представників; Світлану Тихановську, дружину політв’язня Сергія Тихановського; Сергія Черачню, голову Білоруської соціал-демократичної партії (“Грамада”).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter