У Білорусі затримали голову Незалежної профспілки Максима Познякова

Дата: 20 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У білоруському місті Новополоцьк затримали голову Незалежної профспілки Максима Познякова.

Про це повідомили у Конфедерації вільних профспілок України. 

Максим Позняков

Силовики затримали Познякова 17 вересня за “розповсюдження, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності або пропагує таку діяльність”, однак не уточнили, про яку саме продукцію йдеться.

Його колеги переконані, що затримання провели в п’ятницю з урахуванням того, що суди не працюють вихідними. Вирок у справі очікують 20 вересня.

За кілька днів до затримання Позняков виступав на конгресі Глобального союзу IndustriALL та розповідав про ситуацію в Білорусі. 

“На підприємствах почалося справжнє полювання на членів незалежних профспілок: цілодобові перевірки дотримання правил внутрішнього розпорядку, покарання з будь-якого приводу і, як наслідок, непродовження трудових відносин з використанням ганебної системи короткострокових трудових договорів, закріпленої трудовим кодексом. Це лише краплина в океані безправності білоруських трудящих і незалежних профспілок”, – змальовував він її.

Наприкінці минулого року Позняков не відкидав, що якщо протести в країні спадуть, то його затримають. 

Білоруська незалежна профспілка – найстаріша профспілкова організація в країні, яку створили ще в 1991 році. До 2019 року її чинний голова був заступником керівника профспілки на державному нафтопереробному заводі “Нафтан”. 

За показниками для трудящих, Білорусь цього року зрівнялась із Бангладеш 

Після початку масових протестів дії білоруської влади призвели до того, що держава опинилася серед десяти країн з найгіршими показниками для трудящих, згідно з Глобальним індексом Міжнародної конфедерації профспілок. До списку 2021 року також входять Бангладеш, Бразилія, Гондурас, Єгипет, Зімбабве, Колумбія, М’янма, Туреччина і Філіппіни. Раніше Білорусь була серед цієї десятки у 2015 і 2016 роках.

Причинами погіршення ситуації фахівці називають, зокрема, заборони на проведення профспілкових акцій, арешти профлідерів і активістів, а також перешкоджання в реєстрації організацій.

Наразі із закликом звільнити Познякова вже виступили в українській Конфедерації незалежних профспілок. Її члени розглядають затримання як чергове переслідування профлідерів та спробу тиску на активістів незалежного профспілкового руху в сусідній країні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter