У Білорусі затримали близько 50 осіб за коментарі в соцмережах – правозахисний центр “Весна”

Дата: 01 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі близько 50 осіб затримали за кримінальними статтями про образу представника влади й розпалювання соціальної ворожнечі: ймовірно, це пов’язано з коментарями під постами в соцмережах про недавню перестрілку, в якій загинули співробітник КДБ Дмитро Федосюк і співробітник IT-компанії Андрій Зельцер.

Про це повідомляється на сторінці білоруського правозахисного центру “Весна”.

Джерело: REUTERS

За даними правозахисників, затримання проходили 29–30 вересня. Відомі імена 35 затриманих – жителів Гродно, Гомеля, Бреста, Вітебська та інших міст. Всі вони знаходяться в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Нагадаємо, що 28 вересня в Мінську сталася перестрілка, в якій загинули спецпризначенець КДБ і співробітник IT-компанії EPAM Systems.

У КДБ заявили, що Зельцер застрелив Федосюка під час штурму своєї квартири, після чого був убитий вогнем у відповідь.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, за даними “Весни”, у Білорусі жертвами політично вмотивованих переслідувань стали 702 людини.

Більшість людей зі списку, як зазначають укладачі, потрапила під політично мотивоване кримінальне переслідування у зв’язку з подіями, які розгорнулися під час і після кампанії з виборів президента Білорусі 2020 року.

Після оголошення перемоги Олександра Лукашенка тисячі людей вийшли на вуличні протести, вимагаючи скасувати результати виборів через фальсифікації. Більшість країн Європи та світу вважає Лукашенка нелегітимним президентом.

Влада Білорусі, яка одразу почала називати протести “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Тиск на активістів, правозахисників і незалежних журналістів не припинився й після спаду хвилі протестів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter