У Білорусі силовики затримали правозахисницю через підозру у “сприянні екстремізму”

Дата: 29 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі силовики затримали правозахисницю Анастасію Лойко. Її підозрюють у “сприянні екстремізму”, оскільки Лойко співпрацювала з міжнародними організаціями.

Про це повідомляє видання “Белсат” із посиланням на провладний телеграм-канал, близький до силовиків.

Правозахисниця Анастасія Лойко

Анастасію Лойко підозрюють за статтею про сприяння екстремізму (стаття 361-4 КК). А справою займається білоруське Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією (ГУБАЗіК).

За попередньою інформацією, справу веде ГУБАЗіК. Настю звинувачують у нібито екстремістській діяльності та отриманні грошей від міжнародних організацій, зокрема Amnesty International”, – написала білоруська журналістка та правозахисниця Марія Квіцінська.

З білоруською правозахисницею записали “відео-покаяння”, на якому вона “зізнається” у тому, що нібито “отримувала фінансування від іноземних організацій”.

Це вже друге затримання Лойко, восени цього року вона провела у СІЗО на Окрестіна 30 діб, через адміністративний арешт (була затримана після процесу над політв’язнями-анархістами), 6 жовтня Лойко вийшла на волю.

За даними правозахисників Анастасія Лойко не хотіла залишати Білорусь, продовжувала займатися правозахисною діяльністю та працювала з питаннями репресивного “антиекстремістського” законодавства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter