У Білорусі суд відправив за ґрати чоловіка, який переказував гроші для полку Кастуся Калиновського

Дата: 03 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Жителя Білорусі Олександра Гончарова Мінський обласний суд відправив до колонії посиленого режиму на п’ять років за переказ грошей полку імені Кастуся Калиновського, який воює у складі ЗСУ. 

Про це повідомляє видання “Настоящее Время”.

Гончарова звинуватили у “фінансуванні діяльності з вербування, навчання, іншої підготовки та використання” громадян Білорусі “для участі на території іноземної держави у збройному формуванні однієї з протиборчих сторін, у збройних конфліктах та військових діях за відсутності ознак найманства”.

За переказ грошей полку Калиновського або за спробу переказу у Білорусі судять не вперше. У серпні 2023 року суд засудив Анастасію Петроченко до трьох років колонії загального режиму у справі про фінансування “екстремістського формування”.

Повідомляється, що після початку вторгнення Росії в Україну Петроченко переїхала в Польщу. Перебуваючи в Польщі, вона спробувала зробити пожертвування полку імені Калиновського зі свого білоруського банківського рахунку через інтернет-банкінг у розмірі $16, проте транзакція не пройшла. Її затримали після повернення в Білорусь.

У березні 2022 року тоді ще батальйон, а тепер полк імені Кастуся Калиновського, який складається з громадян Білорусі, увійшов до складу Збройних сил України. У полку є музиканти, IT-фахівці, механіки та журналісти.

Восени 2022 року МВС Білорусі визнало “екстремістським формуванням” сайт та соцмережі полку та його “структурних підрозділів”.

Нагадаємо, у жовтні поточного року в Росії щодо мешканця Хабаровського краю відкрили справу за статтею щодо державної зради через те, що він нібито робив криптовалютні перекази на потреби ЗСУ. 

Якщо російський суд визнає чоловіка винним, то йому загрожуватиме довічне позбавлення волі. Російські законотворці посилили відповідальність за державну зраду в країні цього року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter