У Білорусі судитимуть трьох “залізничних партизан”

Дата: 09 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі першу справу про саботаж на залізниці незабаром передадуть до суду: судитимуть трьох обвинувачуваних у скоєнні диверсій мешканців Світлогорська — Дениса Дікуна, Дмитра Равіча та Олега Молчанова.

Про це повідомляє “Радыё свабода”.

Денис Дікун з братом

Диверсії на інфраструктурі Білоруської залізниці, яку активно використовують російські військові для перевезення техніки, боєприпасів та живої сили, розпочалися невдовзі після початку повномасштабного наступу Росії на Україну 24 лютого 2022 року. Невідомі пошкодили на деяких ділянках релейні шафи, це зірвало рух ешелонів.  

Білоруська влада різко відреагувала на саботаж. Деякий час залізницю патрулювали ОМОН та внутрішні війська. Залізничників масово затримували, проте це не зупинило саботаж.

Перших “залізничних партизан” затримали за кілька тижнів після початку диверсій. Станом на початок червня 2022 року правозахисникам відомо про понад десять підсудних.

Серед них троє мешканців Світлогорська, не пов’язаних із залізницею, — Денис Дікун, Дмитро Равіч та Олег Молчанов. Їх затримали 4 березня 2022 року.

Брат Дікуна Дмитро повідомив, що слідство у справі всіх трьох практично завершене, найближчим часом матеріали мають доправити до суду. На його переконання, судовий процес планують зробити показовим.

Він також розповів, що Денис Дікун перебуває у гомельському СІЗО, нині його самопочуття задовільне. Проте на відео, де чоловік “зізнається” у диверсіях, видно, що в нього розбите обличчя, наголосив Дмитро.

“Напередодні затримання ми розмовляли ввечері (по відеозв’язку. — Ред.). Я бачив, як він виглядав. У нього навіть не було подряпин на обличчі. Він почував себе добре”, — розповів він.

За даними Білоруського правозахисного центру “Весна”, трьом “залізничним партизанам” висунули звинувачення за статтею 289 КК “Акт тероризму”.

За словами брата Дениса Дікуна, чоловік ніколи не брав активної участі у протестах. На його думку, причиною, яка могла вплинути на рішення Дениса діяти, стала війна Росії проти України.

Всі троє затриманих не сиділи на місці як “диванні війська”, сказав він.

“І я так розумію, люди знали, що вся російська техніка йде на північ України через Білорусь. Що для цього використовується залізниця. Хотіли хоч якось допомогти Україні і зупинити цю техніку”, — переконаний Дмитро.

Він розповів, що всі троє обвинувачених у шкідництві на залізниці давно знайомі. Денис Дікун прожив із дівчиною багато років до арешту, у Дмитра Равіча дві маленькі дочки, одна ходить до школи, інша — до дитячого садка, у Олега Молчанова двоє синів та донька.

“Наразі намагаюся сам допомагати сім’ям. Чому так швидко закінчилося розслідування? Це загадка для мене. Я чув, що слідчих постійно закликали закінчити справу швидше. Для мене це дивно та страшно”, — каже Дмитро.

Місце та дата суду у справі “залізничних партизан” поки що невідомі. Усі вони утримуються у СІЗО №3 у Гомелі, де судили Сергія Тихановського, Миколу Статкевича, Ігоря Лосика та інших, повідомили журналісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter