У Білорусі розпочався суд над правозахисницею Марфою Рабковою та волонтером Андрієм Чепюком

Дата: 26 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У столиці Білорусі Мінську 25 квітня розпочався суд над правозахисницею Марфою Рабковою, волонтером Андрієм Чепюком, а також ще вісьмома співвідповідачами, яких звинувачують в організації та роботі з “екстремістським угрупованням”.

Негайно звільнити їх закликали білоруську владу в міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

Марфа Рабкова. Фото з приватного архіву

Директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стратерс назвала Рабкову та Чепюка “жертвами хвилі репресій, яка прокотилася Білоруссю протягом останніх двох років, коли влада намагається знищити громадянське суспільство країни”.

“Марфа Рабкова та Андрій Чепюк узагалі не мали бути звинувачені. Їх необхідно негайно і беззастережно звільнити. Білоруська влада має терміново припинити кампанію репресій проти активістів громадянського суспільства. Усі інші, які вже були кинуті за ґрати просто за те, що вони виконували свою правозахисну роботу, також мають бути звільнені”, – заявила вона.

Марфа Рабкова працювала координатором волонтерів у білоруському правозахисному центрі “Вясна”, Андрій Чапюк – волонтером організації в Мінську.

Рабкову затримали в Мінську 17 вересня 2020 року і звинуватили в підготовці людей до участі в масових заворушеннях. Наприкінці листопада 2021 року прокуратура також звинуватила її в “псуванні майна”, “хуліганстві” та “розпалюванні ворожнечі”.

Чапюка затримали 2 жовтня 2020 року за звинуваченням в “участі в масових заворушеннях” та “псуванні майна”.

У разі доведення провини Рабковій загрожує до 12 років позбавлення волі, Чапюку – до восьми років.

17 вересня 23 міжнародні та білоруські правозахисні організації оголосили про початок кампанії #FreeViasna, вимагаючи негайного звільнення правозахисників.

Репресії проти опозиційних до влади Білорусі активістів, правозахисників та журналістів почалися на тлі протестів після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року, коли тисячі людей відмовилися визнавати перемогу Олександра Лукашенка через фальсифікації.

Більшість країн Європи та світу вважає Лукашенка нелегітимним президентом.

Влада Білорусі, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети.

Тиск на активістів, правозахисників і незалежних журналістів не припинився й після спаду хвилі протестів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter