У Білорусі редактор “Вікіпедії” отримав три роки “домашньої хімії” через внесення правок до матеріалів про напад Росії на Україну

Дата: 25 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Заводський районний суд Мінська засудив до трьох років “домашньої хімії” і Це обмеження свободи без відправлення до виправної установи відкритого типу. Засуджений залишається вдома, може ходити на роботу, але повинен дотримуватися низки правил, наприклад не вживати алкоголю, не виходити з дому вечорами, не виїжджати до іншого міста. редактора “Вікіпедії” Марка Бернштейна, якого звинувачують у “грубому порушенні громадського порядку”.

Про це повідомляє видання Zerkalo.io.

Марк Бернштейн. Фото з його фейсбук-сторінки

Зазначається, що чоловіка звільнили у залі суду. 

“Я на волі. Здоровий фізично і психічно. Дякую всім за підтримку”, – написав він на своїй фейсбук-сторінці.

Марк Бернштейн – відомий активіст і популяризатор вільної “Вікіпедії”, який входить до топ-50 редакторів російськомовної “Вікіпедії”, автор понад 200 тисяч правок та низки статей, зокрема про Голокост та історію СРСР.

Бернштейна затримали 11 березня. Повідомлення про арешт у своєму каналі силовики супроводжували підписом: “Ця людина розповсюджує фейкові антиросійські матеріали“. Йому дали 15 діб нібито за непокору.

За день до цього один із російських пропагандистських телеграм-каналів опублікував особисті дані Бернштейна та звинуватив його у порушенні нового російського “закону про фейки” через внесення правок до статей “Вікіпедії” про напад Росії на Україну.

Згодом Бернштейну висунули звинувачення за частиною 1 статті 342 Кримінального кодексу Білорусі (“організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них”).

Правозахисні організації визнали активіста політв’язнем. На “Вікіпедії” також з’явилася присвячена білоруському редактору стаття, яку переклали 13 мовами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter