У Білорусі політв’язня Миколу Дєдка засудили до п’яти років колонії

Дата: 11 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Мінську засудили до п’яти років колонії загального режиму анархіста, журналіста і блогера Миколу Дєдка: його звинуватили в закликах до дій, які спрямовані проти нацбезпеки Білорусі, участі в грубому порушенні правопорядку та незаконних діях щодо горючих рідин.

Про це повідомив правозахисний центр “Весна” у власному телеграм-каналі.

Джерело: телеграм-канал правозахисного центру “Весна”
Джерело: телеграм-канал правозахисного центру “Весна”

Дєдка затримали 11 листопада 2020 року. За його словами, силовики ввірвалися до квартири, яку він винаймав, підкинули три пляшки з горючою рідиною та катували, щоб дізнатися паролі до сторінок у соцмережах, зокрема душили подушкою.

На відео, де він “вибачається” за свої дії, чоловік погодився після того, як силовики зачинили його в коморі й пустили туди сльозогінний газ. На кадрах на його тілі видно сліди побиття. Про це також повідомляла “Весна”.

На порушення під час проведення обшуків вказували його адвокати в суді. За їхньою інформацією, силовики розділилися на дві групи, а свідчення понятих, двох сусідів підозрюваного – пенсіонерів 77 та 68 років, розходилися між собою.

Також Дєдок в інтерв’ю виданню “Медіазона” розповідав, що його після затримання катували. Зокрема, за його словами, після кількох відмов надати пароль до жорсткого диска, один із силовиків сказав, що “битиме його по геніталіях і зґвалтує палицею”. Інші погрожували бити електрошокером, казали, що мочитимуться на нього. Після чотирьох або п’яти побиттів Дєдок надав пароль.

20 листопада експерт у СІЗО №1 оглянув Дєдка та виявив численні садна та синці: на повіках, шиї, грудній клітці, в ділянці нирок та на задній поверхні стегна.

Суд над обвинувачуваним тривав з червня 2021 року. Крім “незаконних дій щодо горючих рідин”, його звинуватили в участі в протестному марші 23 серпня 2020 року, де він “виходив на проїжджу частину, блокував транспорт і в такий спосіб завдав комунальному “Мінськтрансу” збитків на 2,3 тисячі доларів”.

За статтею про заклики до дій, спрямованих проти нацбезпеки, Дєдку інкримінували 17 постів у телеграмі, написаних з 4 серпня до 1 листопада 2020 року, які нібито були націлені на “дестабілізацію в країні”, “формування й поширення ідеології екстремізму” та “послаблення ролі патріотизму”.

Сам Дєдок свою провину не визнав.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що до України не пустили білоруського активіста Артема Маркіна, який переховується від влади самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Прикордонники відмовили йому у в’їзді попри те, що хлопець каже, що ніколи не порушував українського законодавства.

Маркін був змушений покинути Білорусь через, як він переконує, загрозу арешту. Хлопець є анархістом та на батьківщині був активістом ініціативи “Їжа замість бомб” – її члени роздають їжу бездомним. 2017 року його вже затримували білоруські силовики. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter