У Білій Церкві відмовились шпиталізувати чоловіка з коронавірусом через київську прописку

Дата: 02 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Білоцерківська міська лікарня №3 відмовила в шпиталізації місцевому жителю, хворому на коронавірус, адже він має зареєстроване місце проживання в Києві. 

Про це розповів на сторінці у фейсбуку головний лікар Комунального некомерційного підприємства “Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги” Євген Черенок.

1 квітня до Бориспільського лабораторного центру надійшли позитивні результати тесту на коронавірус чоловіка, який погано почувався з 22 березня, а до цього контактував зі своєю матір’ю, у якої тести ПЛР підтвердили COVID-19. Наприкінці березня його відправили на самоізоляцію, однак згодом стан здоров’я хворого почав погіршуватись. 

“27 березня пацієнт відзначає посилення кашлю, температура 38 °С і знижується після прийому парацетамолу. 30 березня пацієнту береться назофарингіальний мазок для проведення тесту ПЛР. Скарги на виражений кашель, який посилився, відчуття ядухи, SpO2 – 98, t – 37,5 °С, в легенях ослаблене дихання. Призначається додаткове лікування, продовжується самоізоляція. 31 березня зв’язок із пацієнтом телефоном: відмічає посилення задухи, температура 38 °С, від госпіталізації відмовляється”, – розповідає Чернок. 

Після отримання позитивного тесту на коронавірус медики вирішили шпиталізувати чоловіка. Спочатку головна лікарка Білоцерківської міської лікарні №3 погодила цей крок, однак згодом відмовила чоловіку. 

“Повідомила про відмову в госпіталізації до її закладу у зв’язку з тим, що прописка у пацієнта київська і його повинні приймати київські лікарні (№4, №9 або Олександрівська), незважаючи на те що в Білоцерківській лікарні лікується від підтвердженої коронавірусної хвороби його мати”, – наголошує Чернок.

⁉️ #ДоУвагиЗМІ ⁉️ #Covid19 ⁉️Yevhenii Cherenok головний лікар КНП “Бориспільський ЦПМСД”, готовий поспілкуватися із…

Опубліковано Тимофієм Бадіковим Четвер, 2 квітня 2020 р.

В інфекційному відділенні Київської МКЛ №9, куди зателефонували лікарі, погодили шпиталізацію, але порекомендували спочатку зв’язатися з бориспільською швидкою для розв’язання питання транспортування та нагадали про необхідне скерування на госпіталізацію та висновок про тестування на коронавірус. 

Медики швидкої відмовлялись їхати до Києва без скерування та наголошували, що в них немає засобів індивідуального захисту. 

“Питання – де взяти направлення, коли пацієнт на самоізоляції, а його сімейний лікар працював на першій зміні і зараз не на роботі? Питання вирішили – направлення написав інший лікар. Також вимагали висновок лабораторії, яка підтвердила шляхом ПЛР наявність РНК коронавірусу, але всі ці висновки пересилаються в Бориспільський лабораторний центр, який навіть ксерокопії не надає до Центру первинної медико-санітарної допомоги, а може лише надіслати повідомлення на другий-третій день”, – розповів Чернок. 

Утім, він повідомив, що за годину телефонних розмов питання з висновком лабораторії та скеруванням були вирішені. 

Близько 18-ї вечора бригада швидкої завезла чоловіка до Київської клінічної лікарні №9, але згодом стало відомо, що черговий лікар інфекційного відділення лікарні відмовив у шпиталізації, хоча попередньо дав на неї згоду.

“Він сам погодив телефоном госпіталізацію після опису лікарем Центру первинної медико-санітарної допомоги клініки пацієнта та показників сатурації. Як я зрозумів, лікар приймає пацієнтів тільки із сатурацією менше 92 (хоча за наказом №722 менше 93). Пацієнт із підтвердженим COVID-19 знову доправлений додому на самоізоляцію, хоча за наказом МОЗ України він підпадав під клінічні критерії госпіталізації. Отак у нас налагоджена госпіталізація пацієнтів з підтвердженим COVID-19, і, здається, така ситуація у всій Київській області”, – підсумував Чернок. 

Наразі хворого на коронавірус чоловіка у важкому стані відправили додому на самоізоляцію. 

Як відомо, з початком реформи медицини в Україні вдалось усунути бар’єр “прописки” лише в первинній ланці. До реформи українці, які жили не за місцем реєстрації, повинні були часто неофіційно платити за візит до лікаря не за місцем реєстрації. Сьогодні цей недолік усунули завдяки медичній декларації та створенню Національної служби здоров’я. Тепер пацієнт може укласти чи переукласти декларацію з будь-яким лікарем, а служба перерахує лікарні кошти за приймання громадянина. Лікарям заборонено відмовляти в укладанні декларації та в первинній допомозі на підставі реєстрації місця проживання. Винних можуть притягнути до кримінальної відповідальності за статтями 139–140 Кримінального кодексу (КК). 

Наразі в Україні немає жодного законодавчого чи нормативно-правового акта, який би обмежував вторинний тип допомоги за місцем реєстрації. На цьому наголошують автори Зеленої книги системи реєстрації місця проживання, написаної для уряду України. Проте на практиці в лікарнях другої ланки від пацієнтів вимагають зареєстрованого місця проживання на території обслуговування закладу або підтвердити місце проживання. Тож часто громадяни сплачують “благодійні внески” чи проводять інші неофіційні платежі.

Нагадаємо, що станом на 2 квітня в Україні налічили вже 804 випадки зараження коронавірусом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter