У Берліні відбулася прем’єра фільму за п’єсою Сенцова “Номери”

Дата: 19 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

У межах 70-го Берлінського кінофестивалю відбулася прем’єра стрічки “Номери” за однойменною п’єсою колишнього політв’язня Олега Сенцова. 

Про це Сенцов повідомив на сторінці у фейсбуку.

На мировой премьере «Номеров» в рамках празднования 70-летия Берлинале.

Опубліковано Oleg Sentsov Вівторок, 18 лютого 2020 р.

П’єсу “Номери” Сенцов написав задовго до арешту, але після ув’язнення текст твору залишився на комп’ютері, який був у російських силовиків. Відомо, що над стрічкою, режисером якої виступив Ахтем Сеітаблаєв, Сенцов працював з російської колонії.

“Для нього дуже важливий цей проєкт. На його прохання ми залучили до нього тих людей, з якими він співпрацював до ув’язнення. Вони знають Олега та розуміють, чого він хоче. Ми постійно передаємо йому до колонії ескізи костюмів та декорації”, – розповідала продюсерка фільму Анна Паленчук, коли Сенцов перебував в ув’язненні. 

Сюжет фільму розгортається навколо історії десятьох біатлоністів, які живуть на стадіоні під наглядом двох суддів. Усі герої підкорюються правилам, записаним у великому фоліанті, який ніхто з них не читав. У кожного героя є свій номер, проте всі разом вони поклоняються божеству, яке звуть Нуль. Згодом у цьому маленькому суспільстві назріває бунт і номери перестають підкорятися правилам.

Nomera | Trailer | Berlinale 2020

A first look at Oleg Sentsov's highly-anticipated new film "Nomera" (Numbers). Based on a dystopian parable by Sentsov, this film was created between Kyiv and the Siberian penal colony where he spent five years as a political prisoner. The film will celebrate its World premiere on February 18 at the Maxim Gorki Theater as a special event on the occasion of Berlinale's 70th anniversary. Additional screenings in Berlinale Special will follow.

Опубліковано Berlinale – Berlin International Film Festival Пʼятниця, 14 лютого 2020 р.

“Це універсальна історія, і за 10 років вона не втратила актуальності. Це не історія про Росію, це про будь-яке суспільство. Всі революції схожі одна на одну”,розповів Сенцов у Берліні.

Під час прем’єри режисер стрічки та Сенцов нагадали гостям про політв’язнів. Як відомо, за даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 87 українців. Серед них Володимир Дудка та Олексій БессарабовОлександр ШумковВалентин Вигівський, кримські татари, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі в “Хізб ут-Тахрір”, і десятки інших людей.

Прем’єра фільму “Номери” в Україні запланована на осінь 2020 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter