У Бабиному Яру відкрили “Кристалічну стіну плачу”

Дата: 08 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

На території Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” відкрили об’єкт авторства сербської мисткині Марини Абрамович “Кристалічна стіна плачу”. 

Про це повідомили на сайті меморіального центру. 

Фото: bzh.life

Відкриття об’єкта відбулось 6 жовтня у рамках церемонії вшанування пам’яті жертв трагедії за участі президента України Володимира Зеленського, президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра та очільника Ізраїлю Іцхака Герцога

“Кристалічна стіна плачу” складається із 75 кварцових блоків, привезених з Бразилії, та антрацитівського вугілля з Донбасу. Довжина об’єкта сягнула 40 метрів, а висота – 3. Робота, як розповіла Абрамович, стала найбільшою її інсталяцією та символізує темряву і світло, які досі живуть у Бабиному Яру. 

Фото: Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”
Фото: Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”

“Тут трапились справді жахливі події і водночас тут є життя, тут є діти, сюди приходять молоді пари. Все це відбувається тут, дерева ростуть. Тут є і життя, і дуже темні спогади… Я справді думаю, що це місце якось було приховане протягом 80 років. І зараз час відкривати це місце і осмислювати. Я думаю, зараз найкращий час. І ми справді маємо бути тут і протиставити себе минулому. Не тільки щоб залишитися в минулому, а й щоб створити краще майбутнє”, – говорить мисткиня.

Абрамович додала, що не хоче, аби об’єкт став чимось на кшталт скульптури:

“Я не хотіла, щоб люди просто приходили і дивились, я хотіла, щоб люди приходили, дивились і взаємодіяли. Підходили, ставали перед стіною, торкались лобом, серцем і животом, закривали очі, осмислювали минуле та думали про майбутнє”.

Напередодні відкриття об’єкта мисткиня провела перфоманс біля стіни за участю двох десятків людей.  

Нагадаємо, що цьогоріч в Україні відзначають 80-ті роковини з початку розстрілів у Бабиному Яру. За два дні у вересні 1941-го німецьке окупаційне командування вбило там майже 34 тисячі євреїв.

Фотографія обкладинки: КМДА

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter