У Азербайджані затримали дев’ятьох журналістів та трьох політичних активістів

Дата: 07 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В Азербайджані затримали дев’ятьох журналістів, пов’язаних із незалежним інтернет-телеканалом Toplum TV, який займається розслідуваннями про порушення прав людини та корупцію в країні, а також трьох політичних активістів.

Про це азербайджанській службі “Радіо Свобода” повідомили близькі затриманих.

Силовики Азербайджану. Джерело: Aziz Karimov / Getty Images

Затримання сталися після обшуків у редакції Toplum в Баку і вдома в журналістів та активістів. У МВС Азербайджану підтвердили це, але причини обшуку не коментували. Ближче до вечора 6 березня обшук в офісі ToplumTV в Баку закінчився. Його двері опечатали.

Після обшуку вдома силовики затримали працівника Toplum TV Фаріда Ісмаїлілова. Згодом з’явилася інформація, що його та декількох інших працівників видання підозрюють за статтею 206.3.2 Кримінального кодексу Азербайджану – контрабанда, вчинена за попередньою змовою групою осіб.

Головна редакторка Toplum TV Хадіджа Ісмаїл заявила, що не знає причин переслідування. За її словами, жодних юридичних підстав для порушення справ проти інтернет-телеканалу немає.

“Ми не були причетні до жодного злочину і не робили жодних протизаконних дій. Це черговий крок у хвилі репресій в країні”, – вважає вона.

Ісмаїл також повідомила, що відеоролики Toplum TV видалили з ютубу.

Водночас обшуки відбулися у квартирах трьох громадських активістів – Акіфа Гурбанова, Араза Алієва та Руслана Ізателі. Їх також затримали. При цьому адвокатам не дозволили бути присутніми під час слідчих дій.

Усі троє затриманих є членами громадського руху “Платформа III Республіки”, що виступає за обмеження влади президента та перехід Азербайджану до парламентської форми правління. В офісі руху також відбувся обшук.

Згодом стало відомо, що Гурбанова також затримали у справі про групову контрабанду, двох інших активістів випустили з-під варти.

На затримання в Азербайджані відреагував речник Державного департаменту США Метью Міллер на брифінгу у Вашингтоні. Він заявив, що Сполучені Штати “глибоко стурбовані” діями проти журналістів у Баку, і закликав Азербайджан припинити переслідування.

Негайно звільнити журналістів і зняти з них звинувачення закликали владу Азербайджану Amnesty International, Human Rights Watch, “Репортери без кордонів”.

Нагадаємо, що в грудні 2023 року Євросоюз висловив занепокоєння нещодавнім затриманням в Азербайджані групи журналістів та громадських активістів, що може свідчити про згортання простору для незалежної журналістики та суперечить міжнародним зобов’язанням країни.

“Репортери без кордонів” переконані, що в країні триває “полювання на журналістів небагатьох незалежних медіа”. Зокрема, жертвою влади став ведучий новин ютуб-каналу Kanal 13 Руфат Мурадлі, якого заарештували “за непокору поліції” невдовзі після арешту директора медіа Азіза Оруджева і чотирьох журналістів Abzas Media.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter