У 2019 році ОБСЄ зафіксувала майже сім тисяч злочинів ненависті

Дата: 16 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ у 2019 році зафіксувало 6964 злочини ненависті. 

Такі дані організація оприлюднила в інфографіці до Міжнародного дня толерантності. Інформацію для звіту надали громадські та міжурядові організації, а також 39 держав-учасниць ОБСЄ та Ватикан. Сам документ опублікують згодом. 

У пресрелізі до інфографіки йдеться, що набір даних охоплює рекордну кількість – 3207 статистичних та 3757 описових випадків – злочинів ненависті, про які повідомляє громадянське суспільство. Це означає мінімум 4621 жертву таких правопорушень. 

Так, найбільше із зафіксованих інцидентів ненависті, понад три тисячі, сталися на ґрунті расизму та ксенофобії, 1704 – антисемітизму та 1278 – проти ЛГБТ. Найменше ж випадків стосувалися ознаки інвалідності – 21. 

Нападники вдавалися до фізичного насильства, погроз та пошкодження майна. 

Відсоткове співвідношення видів злочинів за мотивами упередженості

Укладачі інфографіки зазначають, що вона не повністю відбиває поширеність злочинів ненависті в регіоні ОБСЄ, оскільки про переважну більшість потерпілі не повідомляють. Відсутність фіксації таких злочинів натомість означає, що жертви та їхні потреби занадто часто залишаються невидимими: 

“За кожним злочином ненависті стоїть болісна і часто травматична історія про фізичні та психологічні травми, страхи та загрози. Люди страждають від таких злочинів за те, ким вони є, за характерні риси їхньої особистості, якими вони діляться з іншими. Тож фіксація злочинів ненависті та підтримка потерпілих є ключовим фактором гарантування безпеки окремих людей, їхніх громад та суспільства в цілому”. 

Нагадаємо, що в Україні в період з липня до вересня цього року включно задокументували 38 злочинів на ґрунті ненависті – найбільше з них були спрямовані проти ЛГБТ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter