Турецький суддя отримав понад 2 роки в’язниці за образу адвокатки

Дата: 27 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд Турецької Республіки засудив суддю Мехмета Йойлу до 2 років, 3 місяців і 6 днів позбавлення волі за статтею “Образа громадського діяча при виконанні своїх обов’язків” за образу адвокатки Тугдже Четін.

Про це у фейсбуці повідомляє журналіст Осман Пашаєв.

Тугдже Четін

Два роки тому адвокатку Тугдже Четін, під час виступу в стамбульському суді з трудових питань, перебив суддя Мехмет Йойлу, який звинуватив Четін в тому, що вона з‘явилася до зали суду у занадто короткій спідниці. Страж закону “на око” визначив, що мініспідниця вище коліна більш ніж на 15 сантиметрів, він спробував сфотографувати адвокатку та скласти протокол.

Турецький закон про адвокатуру в частині про зовнішній вигляд адвоката достатньо детально прописує кольори костюма, сорочки та краватки як для чоловіків так і для жінок. Що стосується довжини спідниці, сукні, то текст статті звучить так: “вони повинні відповідати честі і гідності професії”. Крім того, поверх одягу адвокати зобов’язані надягати мантію, тому у судді була якась можливість бачити ноги адвокатки, які швидше за все були видні лише в тій частині, де мантія без застібки”, – пише Пашаєв.

Стамбульські адвокати на підтримку колеги заповнили зал, влаштували демарш та вимагали від судді вибачень. Один з адвокатів Ібраїм Карслі на знак протесту прийшов до Палацу правосуддя у спідниці.

Ібраїм Карслі

Були подані скарги до Ради Суддів і Прокурорів, яка розглядає дисциплінарні справи та дає дозвіл на передачу справ прокурорів і суддів до суду.

Згодом, Верховний суд ухвалив вирок, яким суддю Йойлу позбавили волі на понад 2 роки за статтею “образа громадського діяча при виконанні своїх обов’язків”.

Фотографії обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter