Туреччина масово депортує біженців до Сирії – Amnesty International

Дата: 01 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація Amnesty International заявляє про масові факти примусового повернення біженців із Туреччини до Сирії.

Про це сказано в оприлюдненому звіті, який цитує Deutsche Welle.

Як стверджує організація, із середини січня кількість повернутих до Сирії шукачів притулку, у тому числі жінок і дітей, досягла кількох тисяч. 

“В одному з випадків Анкара відправила назад до Сирії трьох малолітніх дітей без їхніх батьків, в іншому – залишити територію Туреччини примусили жінку на восьмому місяці вагітності”, – зазначили в правозахисній організації.

Відзначається, що факти депортації зафіксовані, зокрема, на тлі прийняття ЄС і Туреччиною на екстреному саміті у Брюсселі 18 березня угоди, згідно з якою Анкара прийме у себе біженців, які з 20 березня нелегально дістались Греції, а держави ЄС розподілять 72 тисячі біженців з турецької території.

Спостереження експертів правозахисної організації на сирійсько-турецькому кордоні свідчать про те, що Туреччина далеко не “безпечна третя країна” для біженців. Крім того, у таких діях вони вбачають порушення міжнародного права.

Тож, на погляд правозахисників, країни-члени ЄС мають негайно закликати Анкару надати захист біженцям та покласти край порушенням прав людини. А поки цього не сталося, ЄС не слід “без розбору відправляти тих, хто шукає захисту” з Греції назад до Туреччини, додають в організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter