Туреччина припиняє виконання Європейської конвенції з прав людини

Дата: 21 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Туреччина слідом за Францією тимчасово призупинила виконання вимог Європейської конвенції з прав людини.

Про це заявив заступник турецького прем’єр-міністра Нуман Куртулмуш в ефірі телеканалу NTV, повідомляє Reuters.

Агентство також повідомляє, що ввечері 20 липня президент Туреччини Реджеп Ердоган встановив в країні режим надзвичайного стану на 3 місяці, зазначивши, що це дозволить владі більш ефективно діяти, щоб притягнути винних до відповідальності.

Як уточнив Куртулмуш в ефірі, цей режим можуть скасувати через один-півтора місяця.

У Франції такий режим був встановлений в листопаді 2015 роки після серії терактів в Парижі. Національне скликання Франції 20 липня прийняло рішення продовжити його до січня 2017 року. У зв’язку з надзвичайним станом влада республіки не відмовлялася від норм Європейської конвенції із захисту прав людини.

Як пише DW, згідно турецькою Конституцією, під час надзвичайного стану обмежуються основні права громадян. Президент керує країною, видаючи декрети. Кабінет міністрів Туреччини може вводити комендантську годину і забороняти мітинги і демонстрації. Крім того, друковані ЗМІ можуть виходити тільки при наявності офіційних дозволів, а джерела аудіо- та візуального мовлення мають контролюватися державою. Розширюються підстави конфіскації транспортних засобів та об’єктів власності.

Як відомо, в ніч на 16 липня в Туреччині сталася спроба державного перевороту, розпочата військовослужбовцями. В ході цих подій загинуло 290 осіб, з яких близько 100 – учасники заколоту. Більше 1400 людей постраждали. Влада Туреччини звинуватила в організації перевороту опозиційного мусульманського проповідника Фетуллаха Ґюлена.

Після заколоту в Туреччині були затримані більше 7 тисяч чоловік. Також влада санкціонувала арешт понад 2700 суддів. 426 суддів і прокурорів були затримані.

По всій країні були відсторонені від роботи до 8 тисяч поліцейських.

19 липня уряд Туреччини відсторонив від роботи 15 200 працівників освіти і вимагав відставки майже 1600 деканів приватних і державних університетів за звинуваченням у зв’язках з Ґюленом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter