Тримали в одній камері з вбивцями, наркозалежними, людьми зі СНІДом та туберкульозом: дві історії бранок Кремля

Дата: 20 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Колишню громадську уповноважену з прав дитини в окупованому Донецьку Людмилу Гусейнову росіяни спочатку утримували у таємній в’язниці “Ізоляція”, а потім перевели до Донецького СІЗО. Активістку незаконно протримали у місцях несвободи з 2019-го до 2022 року. Її  разом з іншими 107 бранками Кремля звільнили з полону 17 жовтня 2022 року. 

Медикиню з Рівненщини Марʼяну Мамонову, яка потрапила в російський полон під час запеклих боїв в Маріуполі, звільнили у вересні 2022 року. Дівчину разом з іншими оборонцями міста обміняли на екснардепа від партії “ОПЗЖ”  Віктора Медведчука.

Про історії двох бранок Кремля написало видання “Українська правда”.

Джерело: фейсбук-сторінка Медійної ініціативи за права людини

До ув’язнення Людмила Гусейнова опікувалась дітьми-сиротами в тимчасово окупованому Новоазовську. Жінка не приховувала проукраїнських поглядів. За активну правозахисну діяльність окупанти затримали її просто на робочому місці. ДНРрівці сфабрикували проти Людмили справу за свідченнями її ж знайомих. 

Я свідчу про те, що будь-яку жінку, яка була в “Ізоляції”і В’язниця в окупованому Донецьку на території колишнього артпростору, де людей свавільно утримують, катують та примушують до рабської праці, не просто катували. Її ґвалтували. Це одне із найстрашніших знущань з українських жінок, а вони перебували там роками”, — розповідає Людмила про своє ув’язнення.

Після 50 днів в “Ізоляції” активістку перевезли до Донецького СІЗО, де вона пробула приблизно три роки. Людмила перебувала в одній камері з жінками-військовими так званої “ДНР”, вбивцями, наркозалежними тощо. Деякі ув’язнені були зі СНІДом, хворі на туберкульоз та сифіліс. Жінка змушена була спати та жити з ними в одному приміщені.

“У тій камері люди жили своїм життям: цілодобово спали, пили й курили. Дірка в підлозі – то був їхній туалет. Коли я зайшла туди вперше, то нічого не побачила через щільний дим від цигарок”, – пригадує жінка. 

У СІЗО Людмилу як співкамерники, так і персонал закладу називали “укропка”. Жінка постійно зазнавала психологічного та фізичного тиску.

Три роки я жила в цьому пеклі. За сім місяців до звільнення в нашу камеру привели Ольгу Мелещенко. Її імʼя дозволили мені назвати рідні. У цей момент її катують у російському полоні. Памʼятаю, коли Олю впихнули в цю камеру, в неї була жахлива істерика, вона забилася в куток і плакала. А охоронці реготали з того”, — поділилася спогадами жінка.

У 2021 році Людмила через вікно бачила, як ДНРрівці вели українських військових з мішками на головах та звʼязаними скотчем руками. Окупанти утримували чоловіків в камері над ними, де їх катували, змушували співати гімн Росії та кричати російські гасла.

“Ми також не мали жодної медичної допомоги, права на захист, на зустріч з рідними, жодна заява з проханням організувати це не приймалася. Я сподіваюся, коли звільнять ті території та тих жінок, у них буде сила говорити про це, а у суспільства буде емпатія до таких страшних історій”, — зауважила активістка. 

Правозахисниця звернулась до українців з проханням, не називати цивільних заручників жертвами, оскільки їм вдалося “вижити, пережити та вистояти”. 

Я хочу, щоб жінки, які зазнали катувань, знущань, фізичного та сексуального насильства, знали: є можливість жити далі”, — додала колишня бранка Кремля.  

Мамонова під час обміну полоненими. Скриншот відео

Марʼяна Мамонова завагітніла, коли переховувалася на “Азовсталі” в Маріуполі, а у полоні їй вдалося виносити дитину. Після звільнення, 21 вересня, медикиня народила дівчинку.

Попри вагітність, у полоні Марʼяні не надавалась жодна медична допомога.

Лише на сьомому місяці в колонію, де мене утримували, приїхав лікар. У мене були настільки сильні набряки, що я не могла рухатися, і просила дівчат підіймати мені ноги”, — розповіла медикиня.

Лікар, який приїхав її оглянути, робив це прямо в камері, де утримували дівчину. Після обстеження заявив, що з Мар’яною усе гаразд. Однак начальник колонії не витримав і сказав: “Вона має такий страшний вигляд, зробіть щось з нею“. Після цього її поклали в Донецьку лікарню, де їй лише зробили ультразвукову діагностику.

На восьмому місяці вагітності, 23 серпня, мене забрали в лікарню, де я мала б народжувати. У лікарні до мене ставилися з осторогою, бо думали, що я кримінально засуджена.  Як виявилося, краще бути кримінально засудженою ніж “укропкою” і українською військовою”, — пригадала медикиня.  

Згодом персонал лікарні змінив ставлення до Мар’яни й дівчину почали краще годувати.

Медикиня також зауважила, що в Оленівці, де її теж утримували, їй надавали медичну допомогу українські медики. Вони з добротою, теплом та любовʼю ставилися до наших військовослужбовців. Якщо до полонених приходили російські лікарі, вони не заходили до камери, а лише через “кормушку” кидали на всіх ув’язнених декілька пігулок.

“До нас ставилися, як до собак. Не можна було до нас торкатися чи підходити. Зазвичай в таких умовах вилазять усі хронічні хвороби, й у кожного вони різні. Медичних препаратів постійно не вистачало. А коли наші ліки закінчилися, нас уже зовсім не було чим лікувати”, — сказала жінка. 

Наостанок Мар’яна додала, що людині, яка пережила полон, потрібно прийняти себе такою, як вона є. Для цього ексбранцям Кремля треба кілька місяців на переосмислення свого досвіду, навіть негативного. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter