Тримали в контейнері та катували струмом: як окупанти допитували вчителя з Берислава

Дата: 04 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Вчителя історії Сергія (імʼя змінено з міркувань безпеки) з Берислава, що на Херсонщині, забрали окупанти, бо чоловік начебто “здавав” інформацію про пересування російських військ. Чотири доби його утримували в нелюдських умовах на території машинобудівного заводу, допитували й били.

Про це Сергій розповів у коментарі Медійній ініціативі за права людини.

Машинобудівний завод у Бериславі на Херсонщині. Фото: МІПЛ

Сергій, як і більшість місцевих освітян, відмовився працювати за російською програмою. В освітніх закладах Берислава зрештою залишилися тільки директори-колаборанти та техперсонал. 

5 серпня до будинку вчителя історії та захисту України підʼїхав “урал” та сірий ВАЗ без номерних знаків. З нього вийшли близько десяти військових у російській формі та масках і почали вимагати віддати їм телефони й документи.

“Я мав у телефоні листування з друзями, писав, куди в місті заїхали росіяни. Військові РФ ставили питання про все і водночас ні про що. Звинуватили в тому, що я здавав пересування російських військ та мав проукраїнську позицію. Заявили: “Оскільки ти нічого не хочеш казати, то ми тебе заберемо”. Вилучили військовий квиток, паспорт і телефон. Документи та розбитий гаджет повернули за тиждень після звільнення з полону через знайомих”, – розповів Сергій.

Рідним чоловіка пообіцяли, що ввечері його відпустять. 

Чоловіка посадили в машину, зав’язали очі та довго возили містом, щоб заплутати. Зрештою машина під’їхала до Бериславського машинобудівного заводу. Сергія завели в промисловий контейнер на території підприємства. Це залізна коробка завдовжки 2 метри й завширшки 6–7. У контейнері вже були люди, загалом 16 осіб. 

“Знімати пов’язку з очей дозволяли тільки тоді, коли закриють контейнер. Навіть до туалету виводили із закритими очима. Воду нам приносили, а їсти – через раз. Їжі в невеликій коробці вистачало по одній-дві ложки кожному. Хлопці, які вже три дні сиділи в контейнері, розповіли, що їх ще жодного разу не годували. Тож першу коробку віддали їм. Міркували: новоприбулі щойно з дому, неголодні, а вони – знесилені”, зазначив чоловік.

Щодня затриманих водили на допити, які проводили окупанти. Вчителя історії опитували двоє військових: його посадили на дошку, прибиту до стіни, і почали бити руками та шокером. Після цього чоловіка штовхнули на підлогу та били по пʼятах.

“Закінчили допит електрострумом. Зв’язали позаду руки, підключили до мізинців дроти та ввімкнули напругу. Тоді я вже став кричати. Другого дня допитував один військовий. Руками не бив, тільки електрошоком і по п’ятах. Наприкінці знову приєднав дроти до пальців. На третій день одразу під’єднали дроти, ввімкнули напругу, то я й упав одразу. Коли лежав, то крізь мене проходив струм. Я казав, що в мене серце хворе, просив пігулку. Мене відвели назад у контейнер”, – поділився Сергій.

Чоловіку кілька разів викликали лікаря. Він давав пігулки, схожі на корвалол, і міряв тиск. Згодом став обурюватися, що йому так часто телефонують.

Як зазначає Медійна ініціатива за права людини, Сергія протримали в залізному контейнері чотири дні. Разом з ним там утримували атовців із села Тягинка, яких взяли в полон вдруге. У контейнері був також і мешканець Берислава, якого катували за те, що він працював в охоронній фірмі. А хлопця із села Чарівне утримували понад два тижні, бо він начебто здавав позиції росіян українським військовим і телефонував дружині й дітям в Івано-Франківськ. Мешканця села Червоний Маяк окупанти забрали разом із дружиною. Її відпустили наступного дня, доля чоловік невідома.

9 серпня Сергія посадили в темно-зелений ВАЗ і відвезли до міста. На той час у контейнері на території Машинобудівного заводу залишалися четверо затриманих.

Нагадаємо, що на звільнених територіях Харківщини вже виявлено щонайменше 20 катівень. Зокрема, в одній з них утримували й освітянку – 60-річну Лідію Тільну. Жінку залишили там на п’ять днів без їжі та води. Її били та принижували, націлювалися на неї автоматом, але згодом все ж відпустили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter