Тримали цивільних у сараї, погрожували стратою та розстріляли собаку: поліція ідентифікувала ще двох російських військових

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Під час окупації Бучанського району Київської області російські військові викрали чотирьох мешканців села Здвижівка, тримали їх у холодному сараї та звинувачували в коригуванні вогню ЗСУ. 

Щоб залякати цивільних, росіяни розстріляли собаку одного із затриманих у нього на очах. Іншого потерпілого військові РФ вивезли в ліс, облили невідомою рідиною та погрожували підпалити. 

Правоохоронцям вдалося встановити двох причетних до цього злочину росіян. Їм оголосили підозри.

Про це повідомляє Національна поліція України.  

Праворуч – Кочкін, ліворуч – Синевич

Правоохоронці не повідомляли імен імовірних воєнних злочинців, та їх вдалося встановити за текстами підозр. Це Олександр Кочкін, 49-річний заступник командира роти загону мобільного особливого призначення управління Федеральної служби військ національної гвардії РФ, та його підлеглий – 32-річний Григорій Синевич.

За інформацією слідства, 19 березня 2022 року підозрювані разом з іншими невстановленими російськими військовими шукали коригувальників вогню після обстрілу їхніх позицій ЗСУ. Під час обходу Здвижівки військові побачили на одному з подвір’їв трьох людей. Слідчі наголошують, що росіяни могли чітко бачити, що це були цивільні, утім військові таки зайшли на подвір’я та погрозами змусили потерпілих лягти долілиць на землю. Тоді ж військові РФ застрелили собаку господаря будинку. За словами правозахисників, у такий спосіб окупанти намагалися ще більше залякати цивільних та придушити будь-які спроби спротиву.

У той самий час росіяни побачили іншого цивільного, що йшов повз. Один з військових вистрілив у повітря та крикнув “Стояти!”. Це також був місцевий мешканець. Росіяни перевірили його документи та наказали зайти на подвір’я до інших потерпілих.

Усіх незаконно затриманих цивільних військові РФ відвезли до іншого будинку в цьому ж селі та кинули до сараю. Правоохоронці зазначають, що цивільних тримали там у нелюдських умовах до наступного дня.

Вдень 20 березня Синевич та інші невстановлені військові забрали із сараю одного з потерпілих та відвезли його до лісу, що неподалік селища. Там росіяни за допомогою побиттів намагалися вивідати в цивільного будь-яку корисну їм інформацію. Такий “допит” тривав близько чотирьох годин. 

Синевич безпосередньо брав участь у побитті та психологічних знущаннях із затриманого цивільного. Так, після чергового раунду запитань росіяни поставили чоловіка на коліна, стріляли над його головою з автоматів, а потім облили його невідомою речовиною та погрожували підпалити. Згодом чоловіка змусили йти полем, зазначивши, що ця територія замінована, тож він може підірватися в будь-який момент. Після чого, близько 16:00, росіяни затягнули потерпілого до військового автомобіля та відвезли до нього додому.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2023 року правоохоронці оголосили підозру командиру Кочкіна та Синевича 52-річному Сергію Казеїчеву, очільнику спеціального загону швидкого реагування ОМОН ГУМВС Росії в Красноярському краї. Слідчі зазначають, що саме він віддавав накази затримати та допитувати цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter