Трьом колишнім співробітникам кримського СБУ загрожує до 15 років за викрадення і тортури жителя півострова

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя передала до суду справу проти трьох ексспівробітників кримського управління Служби безпеки України за підозрою у причетності до тортур жителя півострова.

Про це інформує прокуратура автономії

З початку військової операції Росії із захоплення Кримського півострова у 2014 році обвинувачені зламали присягу та перейшли працювати до створеного РФ незаконного “управління ФСБ Росії у Республіці Крим та м. Севастополі”.

“Своїми діями та рішеннями вони сприяли реалізації політики держави-окупанта щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова. Зокрема, фігуранти причетні до викрадення і тортур мешканця окупованого Криму”, – мовиться у повідомленні прокуратури АРК.

Українське слідство зазначає, що обвинувачені незаконно провели обшук у його магазині та заарештували потерпілого. Використовуючи фізичну силу, електричний струм і моральний тиск, вони змусили його зізнатися у зберіганні вибухової речовини, що є воєнним злочином і серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Дії обвинувачених кваліфіковані як державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України), вчинена за попередньою змовою групою осіб, порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) та порушення недоторканності житла (1 ст. 162 КК України).

У повідомленні прокуратури не називають імена та прізвища обвинувачених, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа і захотів залишитися анонімним, повідомив “Крим.Реалії”, що йдеться про Ігоря Тишина (Ihor Tyshyn, Igor Tishin), Олександра Сагайду (Oleksandr Sahaydu, Oleksandr Sahaydu) та Артема Тютюника (Artem Tiutiunik, Artem Tyutyunik).

Наприкінці грудня 2023 року двом колишнім співробітникам управління Служби безпеки України в Криму, які перейшли на роботу до “УФСБ РФ”, повідомили про підозру в державній зраді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter