Трьох водіїв шкільних автобусів з Миколаївщини, затриманих навесні 2022 року, росіяни утримують у Мордовії

Дата: 28 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Трьох водіїв шкільних автобусів з Миколаївщини – Володимира Андросовича, Віталія Профатилова та Віталія Кузнєцова, – затриманих окупантами 12 квітня 2022 року в Маріуполі, утримують у Мордовії. До цього чоловіків тримали в Рязанській області.

Про це виданню ZMINA повідомив син Володимира Андросовича Євген.

Фото МІПЛ: Володимир Андросович

Люди, яких обміняли, повідомили мені, що або чули їхні прізвища, або сиділи з кимось із них в одній камері. Остання інформація була, що мій 63-річний батько Володимир Андросович перебуває в Рязанській області. А нещодавно з’явилась інформація, що його перевезли до Мордовії”, –  поділився син.

Свідки, які сиділи в одній камері з Андросовичем, розповіли, що він, як і інші водії, тримається. Чоловік дуже переймається долею своїх рідних через близькість села Улянівка, де мешкає його родина, до колись окупованої Снігурівки (18 км). Перебуваючи в повній інформаційній ізоляції, Володимир і досі не знає, що село звільнили ще в листопаді минулого року. 

“Свідки розповідали, що в камері сиділо до 10 людей, серед яких були й цивільні. Дехто казав, що у в’язнів не було посуду, тож їм доводилося їсти з однієї тарілки. Один з них користувався тим самим посудом з Профатиловим. Мого батька він не бачив, але чув, як схоже прізвище називали в сусідній камері”, – додає Євген.

За словами очевидців, батька Євгена та інших цивільних не водять на допити та “без причини не б’ють”. Якось Євген знайшов на російських телеграм-каналах фото Володимира і ледве його впізнав через значну втрату ваги.

За словами Євгена, рідним Профатилова казали, що в нього серйозні проблеми із серцем. Навіть наглядачам заборонили його чіпати, бо він дуже погано себе почуває.

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста Євгену підтвердили, що Андросович перебуває в російській в’язниці. В Росії всіх трьох чоловіків вважають військовополоненими, оскільки вони допомагали ЗСУ. Водночас в Україні їх зараховують до цивільних.

Нагадаємо, що четверо мешканців Миколаївської області – Володимир Андросович (63 роки), Віталій Профатилов (55 років), Віталій Кузнєцов (38 років) та Василь Маланчук (56 років) – працювали водіями в сільських школах. Після повномасштабного вторгнення їх зобов’язали відвезти морських піхотинців із 36 бригади до Маріуполя. З Нового Бугу вони виїхали на чотирьох автобусах. Після виконання завдання чоловіки хотіли евакуювати на тих самих автобусах місцеве населення. Однак, приїхавши до Маріуполя, де вже точилися жорстокі бої, виїхати з міста не змогли. Разом з військовими водії залишилися на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча, де пробули півтора місяця.

12 квітня 2022 року російські військові затримали їх разом з бійцями 36 бригади. З Маріуполя їх відвезли до Оленівської колонії. Час від часу на російських телеграм-каналах з’являються фото або відео чоловіків.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для документування і подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter