Третина українців вважає, що чинна влада проводить політичні репресії, – дослідження

Дата: 17 Липня 2020
A+ A- Підписатися

33% українців вважають, що чинна влада вдається до політичних репресій, а 40% не погоджуються з цим.

Про це свідчать результати дослідження “Пів року в умовах пандемії: що змінилося в настроях та електоральних уподобаннях українців”, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва”.

За даними опитування, на те, що влада вдається до політичних репресій, частіше вказували громадяни, які на останніх парламентських виборах голосували за партії, що сьогодні перебувають в опозиції.

Такої думки дотримуються 72% прихильників “Європейської солідарності”, водночас 13,5% з них не згодні з цим. Серед тих, хто голосував за ВО “Батьківщина”, про наявність політичних репресій кажуть 42% і 29,5% не згодні з цим. Серед прихильників “Опозиційної платформи – За життя” відповідно вважають 41 і 31%. Серед тих, хто голосував за партію “Слуга народу”, з наявністю репресій згодні 19%, не згодні – 55%.

Згідно з дослідженням, якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради України, найбільшу підтримку виборців отримала б політична партія “Слуга народу”. За неї готові віддати свій голос 34% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за яку партію голосуватиме. За “Опозиційну платформу – За життя” готові віддати свій голос 19%, за “Європейську солідарність” – 15%, за ВО “Батьківщина” – 8% із тих, хто візьме участь у виборах і визначився, кого підтримуватиме.

Дослідження проводилось із 3 до 9 липня 2020 року включно методом інтерв’ю “обличчям до обличчя” за місцем проживання респондентів. 

Було опитано 2022 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей, за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter