Третина українців вважає, що в країні порушують свободу слова – опитування

Дата: 16 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

35% опитаних українців вважають, що в країні відбувається наступ на свободу слова.

Про це стало відомо з результатів всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного у вересні.

КМІС проводив власне всеукраїнське опитування громадської думки з 8 по 23 вересня 2018 року. Методом особистого інтерв’ю було опитано 2026 респондентів, що мешкають у 109 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим).

Згідно з даними, з лютого кількість людей, які вважають, що в Україні порушують свободу слова, зросла на більш ніж 5% (минуле опитування показало, що 29,6% українців вважали, що в країні порушують свободу слова).

Водночас 30% опитаних зауважили, що в Україні занадто багато пропагандистських російських ЗМІ, а держава й суспільство слабко реагують на це. У лютневому опитуванні так вважали 33% людей.

Соціологи підкреслили, що значній частині респондентів було важко визначитися зі своєю позицією (близько 35% або не змогли вибрати відповідь, або відмовилися відповідати).

Нагадаємо, що в липні цього року парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендував народним депутатам ухвалити в першому читанні законопроект (№6688), який пропонував надати СБУ право без судового рішення блокувати доступ до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, які встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій.

Правозахисники та громадські активісти тоді заявили, що законопроект порушує ратифіковану Україною Конвенцію про захист прав людини та Конституцію, а також фактично вводить цензуру в інтернеті. 

Згодом стало відомо, що замість законопроекту розроблять новий

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter