Третина мешканців Донбасу не готова піти на все заради миру – опитування

Дата: 20 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Серед мешканців Донеччини та Луганщини відсоток прихильників миру на сході України за будь-яку ціну (41%) майже дорівнює кількості тих, хто не вважає, що всі компроміси варті миру (36,9%).

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва в Донецькій та Луганській областях.

На думку опитуваних, нав’язувані Росією умови мирного врегулювання, в тому числі положення політичної частини Мінських домовленостей, не принесуть Україні бажаних змін.

“Більшість громадян очікують від керівництва держави реалістичного рішення щодо припинення конфлікту”, – зауважують автори дослідження.

Серед основних варіантів припинення збройного конфлікту респонденти частіше за все називали успішну відбудову нормального життя на підконтрольних Україні територіях (38%) і примушення Росії припинити втручання в конфлікт на Донбасі (22%).

Водночас відсутність змін на краще за останні три роки опитувані пов’язують не з економічною кризою, а з діями керівництва держави, котрі, як зазначають автори дослідження, у змові з олігархами збагачуються за рахунок ресурсів, виділених на потреби регіону.

Найбільш поширеними поясненнями продовження збройного конфлікту мешканці Донбасу називають економічний зиск центральної влади від контрабанди через лінію розмежування, зацікавленість олігархів у продовженні конфлікту та відсутність чіткої державної стратегії, спрямованої на припинення війни.

Дослідження фонду тривало з квітня до жовтня 2017 року. Опитування проводилося серед експертів і під час громадських обговорень в населених пунктах Донецької та Луганської областей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter