Травми на тілі та ніяких повідомлень про стеження: у поліції розповіли про деталі загибелі Віталія Шишова

Дата: 03 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці розглядають дві версії загибелі голови Білоруського дому в Україні Віталія Шишова – самогубство та скоєння умисного вбивства з імітуванням самогубства. 

Про це на брифінгу повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко

Фото: сторінка Шишова в інстаграмі

Шишов, як показали записи з камер спостереження, близько 9.00 2 серпня вийшов зі свого будинку у Святошинському районі Києва та направився у сторону лісового масиву. Там, за словами його співмешканки, він мав здійснити пробіжку. 

Вже о 15 годині, коли чоловік не повернувся додому, про зникнення повідомили поліцію. Після цього почалися пошуки, які тривали до 22 години. Їх відновили зранку і приблизно о 7:40 знайшли тіло чоловіка. Поряд з ним виявили мобільний телефон. 

За словами Клименка, зашморг знаходився на триметровій висоті, однак сам Шишов мав зріст 1,85 см. При цьому найближчі до місця знаходження тіла пеньки були не вищі за 60 см. На тілі чоловіка виявили травми: здерту шкіру на носі та коліні, а також садна на грудях. 

“Це характерно для разового падіння, як сказали експерти”, – запевнив Клименко. 

Пошуки Шишова у лісі. Фото: телеграм-канал “Білоруський дім в Україні”

Після появи новин про виявлення тіла Шишова його колеги повідомили, що інформували правоохоронців про стеження, яке помічали активісти.

“За Віталіком велося стеження. Про факти були відповідні повідомлення поліції”, – стверджували вони.

Проте голова Нацполіції не підтвердив їхні слова:

“Хочу запевнити – ми перевірили всі звернення громадянина Шишова, які,  можливо, могли б дійти до поліції, – таких звернень не було ні в минулому, ні в цьому році”. 

Якщо таку інформацію знайдуть, то, за словами Клименка, її передадуть відповідним службам. 

Місце знаходження тіла Шишова та територія, де вели пошук правоохоронці. Скріншот з відео

Колеги Шишова пов’язують його смерть з переслідуваннями активістів режимом Олександра Лукашенка. Організація “Білоруський дім в Україні”, яку очолював Шишов, допомагає тим, хто втік з республіки, з працевлаштуванням, пошуком житла та легалізацією. Водночас її пов’язують з ультраправим діячем Сергієм Коротких (відомим також як Боцман та Малюта), який навчався в школі білоруського КДБ, воював у Чечні та був близьким соратником російського неонациста Максима Марцинкевича (Тесака). 

У організації Шишов також займався перевіркою даних білорусів, які переїхали в Україну. Робили це, аби не допустити появи агентів КДБ. 

“Нас співробітники спецслужб українських в негласних бесідах попереджали, що агентура КДБ Білорусі в Україні є, і її стає більше, в тому числі за рахунок потоку біженців. Потік біженців неможливо контролювати. Віталій в тому числі займався верифікацією цих людей. Він був нашою контррозвідкою. В більш приватному розумінні. І так, ми знали, що на нас полюють”, – розповів його колега Юрій Щучко в ефірі телеканалу Україна 24. 

Наразі у Європарламенті депутати назвали таємничу загибель білоруса ще одним актом міжнародного тероризму з боку режиму Лукашенка. У свою чергу голова МЗС Данії Єппе Кофод у твіттері закликав українську владу “розібратися в справі і представити свої висновки”.

Журналісти Bellingcat вже повідомили, що починають розслідування смерті Шишова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter