Трансгендерну дівчину, яка в російській армії зробила камінг-аут, намагаються відправити на війну в Україну

Дата: 09 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У російському місті Хабаровськ у психіатричному відділені тамтешнього військового шпиталю на відправлення на війну в Україну чекає трансгендерна дівчина Аскатла. Перехід росіянка почала незадовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну й, сподіваючись звільнитися зі служби на підставі діагнозу, вирішила пройти медичний огляд. Нині її тримають у палаті з іншими російськими військовими, які погрожують її зґвалтувати. 

Історію дівчини розповіло видання Meduza. 

Військовий квиток на ім’я Бірючевського Руслана Сергійовича, яким колись називали Аскатлу, а також фотографія дівчини з особистого архіву. Фото: Meduza

Аскатла – 22-річна росіянка, яку при народженні назвали Бірючевський Руслан Сергійович. Військово-облікова спеціальність росіянки – “оператор відділення контролю зенітних ракет (великої та малої дальності)”. Дівчина каже, що в бойових діях в Україні досі не брала участі.

Аскатла народилася та виросла в Улан-Уде, а свою трансгендерність прийняла в 15 років. Мати дівчини заборонила їй казати про себе батьку під погрозою вигнання з дому, а у 2019-му, коли дівчину забрали в армію за призовом, вона вирішила залишитися військовою. Це нібито був єдиний шлях не повертатися до трансфобних батьків. 

За словами хлопця Аскатли Дмитра, який мешкає в Дніпрі та познайомився з росіянкою вже після 24 лютого, дівчина в Хабаровську була змушена вести подвійне життя. 

“На роботу ходила з короткою зачіскою, за формою. А повертаючись додому, приводила себе в стан, у якому їй комфортно. Вона ненавидить своє відображення – поки не приведе себе до ладу. Давала собі трішки відпустити довжину волосся, але начальство їй регулярно заявляло, що “нам тут такого не треба, давай збривай”. У результаті вона прибирала з боків – на скронях – а зверху залишала хоча б чубок”, – розповідає він

Інші військові постійно цькували Аскатлу, називаючи дівчину “п*дорасом”, помилково вважаючи її гомосексуальним чоловіком. 

У березні 2023-го в дівчини закінчується контракт з армією РФ, але після початку так званої “часткової мобілізації” в Росії командування заявило, що “жодних звільнень не буде”, і почало готувати військових до відправлення на фронт. 

Через місяць після оголошення мобілізації, 21 жовтня, дівчина пішла до психолога в частині й повідомила, що більше так не може: “Сказала, що вкорочу собі віку так чи інакше, якщо не піду”. 

У шпиталі Аскатла перебуває серед чоловіків, зокрема тих, які повернулися з фронту. Водночас дівчину одягнули в робу, в якій помітні жіночі груди, й сусіди постійно погрожують їй зґвалтуванням. 

Карта російського військовослужбовця, що належить Аскатлі, та сумка, з якою дівчина поїхала до шпиталю

“Одягли мене в якусь огидну робу і поселили з чоловіками, які повернулися з України з контузіями та ПТСР. Про вторинні статеві ознаки мені згадувати заборонили, бо є загроза того, що мене тут, вибачте… Розумієте? Зґвалтують. Я сплю, підгорнувши коліна, тобто в мене (під ковдрою. – Ред. ) трохи випинається п’ята точка. Два “діди” з відділення проходили повз нашу палату і попросили мені, як прокинуся, передати, щоб я так більше не лягала: “Інакше ми зробимо з неї п*дораса”, – розповідає вона. 

Поки стан дівчини лікарі, за її власними словами, ігнорують: незважаючи на висновок цивільного психіатра про “невідповідність гендерної самоідентифікації даним паспорта”, яку Аскатла надала військовим лікарям, обстежують її за двома іншими діагнозами – “розлад адаптації, змішаний розлад емоцій та поведінки” та “невротичний розлад”.

На тлі всього в Аскатли, за словами її хлопця, “розвивається жорстока дисфорія”. Дівчині не дозволяють голити обличчя, вона не може приймати душ та ходити в туалет, бо в кімнатах немає перегородок. 

“Доводиться до останнього терпіти й чекати, доки всі вийдуть, а вони практично не виходять, бо там у них курилка”, – пояснює вона. 

Російські правозахисники кажуть, що трансгендерні росіяни нині ризикують опинитися на фронті як мобілізовані. Так, юрист Максим Оленічев каже, що з початку повномасштабної війни лише він проконсультував понад пів тисячі трансперсон, “які ніколи не хотіли б брати в руки зброю”

“Поки що я не зустрів жодної трансгендерної людини, яка хотіла б опинитися в лавах збройних сил”, – запевняє він. 

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я не вважає трансгендерність психічним розладом, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі. Як і інші ЛГБТ-люди, трансперсони стикаються з дискримінацією й у Росії та стають жертвами злочинів ненависті, зокрема вбивств. 

Російські суди зазвичай не карають кривдників. До прикладу, на початку цього року росіянина Юрія Яновського засудили до майже двох років колонії за вбивство трансжінки, але звільнили з-під варти в залі суду. Вбиту ним трансгендерну жінку, яка колись мала ім’я Джамшут Хатамжонов, вдалось упізнати лише за імплантами в тілі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter