Трансгендерні особи в Україні не можуть бути призвані на службу в ЗСУ та повинні бути зняті з військового обліку – правозахисники

Дата: 12 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

В українському війську наразі служать представники ЛГБТ-спільноти, зокрема і трансгендерні люди. Однак, як зазначають правозахисники, діагнози “транссексуалізму” і розбіжність гендерної ідентичності або гендерного вираження з біологічною статтю та “гендерної дисфорії” і дистрес, який людина відчуває через невідповідність між її статевою ідентичністю та статтю, отриманою при народженні (F64.0 і F64.8 згідно з міжнародною класифікацією хвороб 10 редакції) означають повну непридатність людини до військової служби у випадку, якщо вони “різко виражені, зі схильністю до повторних тривалих декомпенсацій або патологічних реакцій”. 

Про це йдеться у звіті правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” “Битва за волю. Становище ЛГБТК в Україні у 2022 році”.  

Фото: Getty Images

Водночас ці діагнози можуть означати непридатність у мирний час і обмежену придатність у воєнний час, якщо вони “помірно виражені з нестійкою компенсацією або компенсовані”. 

На практиці “різкість вираження” та “компенсацію” цих станів визначає спеціалізована лікарська комісія, наприклад, при обласній психіатричній лікарні.

“Таким чином, трансгендерні особи в Україні не можуть бути призвані на службу в Збройних силах та повинні бути взагалі зняті з військового обліку у випадку явно вираженої транссексуальності, якщо таким буде рішення медичної комісії при військкоматі, яке ґрунтується на висновку спеціалізованої лікарської комісії”, – пояснюють у звіті.

Це, зокрема, дозволяє трансгендерним жінкам виїхати за кордон, навіть, якщо в документах вони досі зареєстровані як чоловіки. Це правило діє навіть попри те, що наразі громадянам України чоловічої статі віком від 16 до 60 років виїзд за кордон обмежено. 

Як зазначають правозахисники ЛГБТ-центру “Наш світ”, процедура офіційної зміни статі в Україні є хоч і не досконалою, але досить простою та прозорою. Зокрема, вона не передбачає обов’язкового медичного втручання і фактично вимагає лише отримання вищезгаданих медичних діагнозів. Отримати їх у теперішніх умовах в Україні можливо у відповідних лікарських комісіях, які діють в обласних центрах. Медичні комісії при військкоматах посилають туди на експертизу призовників у випадку підозри на “транссексуальність”.

Показово, що без наявності відповідного висновку медичної комісії, трансгендерні жінки, у документах яких вказана чоловіча стать, підлягають призову на військову службу і мають обмеження на виїзд за кордон згідно з загальними правилами для чоловіків.

“Трансгендерні особи, які офіційно змінили стать у своїх документах, теоретично не можуть бути призвані на військову службу. Однак, якщо така особа виглядає переконливо у своїй гендерній ролі, то вона може успішно пройти поверхневий огляд медичної комісії при військкоматі та поступити на службу як звичайна жінка або чоловік – нам відомо про принаймні одну трансгендерну жінку, яка зараз служить у ЗСУ, приховуючи свій статус”, – підсумували у звіті.

Нагадаємо, що законодавство щодо воєнного стану та мобілізації фактично означає заборону виїзду для геїв, бісексуалів, а також інтерсекс- і транслюдей, які мають чоловічі документи. Однак, за оцінками громадської організації “Інсайт”, до 70% запитів на допомогу з виїздом за межі України надходило саме від геїв і трансгендерних людей.

Водночас у випадку трансжінок, відмова їм у перетині кордону, на думку координаторки трансгендерного напрямку ГО “Інсайт” Інни Ірискіної, є дискримінаційною, оскільки означає також відмову в ставленні до них як до решти жінок. Спрощення процедури юридичного визнання гендеру так, щоб воно було швидшим і доступнішим, могло б певною мірою розвʼязати цю проблему.

Читайте також: Райдужний колір змінився на камуфляж: як повномасштабна війна вплинула на життя ЛГБТ-людей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter