Трансґендерна активістка подаватиме до суду на співробітницю ПриватБанку через те, що та погрожувала розкрити її персональні дані

Дата: 02 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Трансґендерна активістка Анастасія-Єва Домані позиватиметься до суду проти співробітниці ПриватБанку, яка погрожувала їй розкрити персональні дані щодо сімейного стану та ґендерної ідентичності. 

Про це активістка розповіла в коментарі Центру прав людини ZMINA.

Треба допомога! У приватбанку мене затримали тільки-но (охорона). Спочатку був місгендерінг, зверталися в чоловічому…

Gepostet von Anastasia Eva Domani am Montag, 2. September 2019

Інцидент зі співробітницею державного банку стався 2 вересня у відділенні на проспекті Повітрофлотському, 50/2, у Києві. За словами Домані, вона прийшла туди, щоб вирішити особисті справи, але коли в неї виникли претензії до роботи відділення, то менеджерка банку в грубій формі почала розмовляти з нею. Водночас, як зауважує активістка, працівниця знала про трансґендерний перехід, проте зверталася до Домані виключно в чоловічому роді. 

“Я зробила її фото, адже думала, що доведеться скаржитися на її роботу. Вона почала обурюватися і казати, що в банку зйомка заборонена. Після ввімкнула сигналізацію і заявила, що не випустить, поки я не видалю фото”, – розповідає активістка. 

У відповідь на такі дії менеджерки відділення Домані викликала поліцію: 

“Спочатку вона почала погрожувати, коли нікого не було в її кабінеті. Після продовжила вже в присутності охоронців. Менеджерка розповіла, що пам’ятає мене з минулорічних візитів, і почала нагадувати, що фактично я перебуваю в одностатевому шлюбі. “Що ж каже з цього приводу Сімейний кодекс?” – запитувала вона. Згадувала і про дітей. Питала, як же діти дивляться на таких, як я?” 

Хочется плакать, когда слышишь такую подлость и угрозы, и все потому что сотрудница государственного банка использует…

Gepostet von Anastasia Eva Domani am Montag, 2. September 2019

Згодом на місце інциденту прибули правоохоронці, які прийняли заяву в активістки та порадили їй звертатися до суду. 

“З цієї справи нічого не буде”, – цитує жінка слова поліцейських. 

Наразі Домані збирається разом з адвокатами відстоювати свої права в суді. Жінка звинувачує співробітницю в погрозі розкриттям персональних даних, образах та незаконному утриманні. 

Нагадаємо, що це не перший інцидент, пов’язаний з Домані. У серпні минулого року у Львові на жінку напав трансфоб

Відомо, що досі у своїй країні ЛГБТ-українці стикаються з виявами дискримінації в навчанні, роботі та звичайному житті. Хоча більшість громадян України доброзичливо ставиться до представників, наприклад, інших національностей, але у більш ніж половини з них ЛГБТ-люди викликають настороженість. 30% опитаних не готові приймати у своєму житті гомосексуалів, але готові бути толерантними, якщо представник ЛГБТ-спільноти є туристом (37%), колегою по роботі (14,8%) та сусідом (13,8%). Водночас, за словами експертів, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян спричинене тим, що лише 4,9% опитаних мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter