Трансактивіст Сольдаду Ковалісіді переїхав шукати притулку в Нідерланди

Дата: 21 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Трансґендерний активіст Сольдаду Ковалісіді, що з 2016 року шукав притулку в Україні та судився з міграційною службою, яка відмовлялася надати йому статус, поїхав шукати притулку в Нідерландах.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

У 2016 році Сольдаду покинув Російську Федерацію після погроз убивством. У Росії він був одним з небагатьох відкритих трансґендерних активістів та працював у правозахисній організації “Сибальт” і заснував організацію підтримки трансґендерних людей “Лаверна”. Після переїзду він почав процедуру отримання притулку в Україні, але міграційна служба відмовлялася надавати статус. Одного разу суддя перенесла засідання через те, що, на її думку, активіст, який прожив в Україні декілька років та вивчив мову, не розуміє її. 

Нещодавно Ковалісіді виграв суд у ДМСУ, проте прямо на засіданні представниця відомства почала погрожувати йому повторною відмовою. Після тривалого судового розгляду активіст розповідав, що в нього почалися проблеми зі здоров’ям, зокрема він писав, що часто замислюється про самогубство, а також заявив про переслідування та спробу викрасти його невідомими.

Наразі, за словами Ковалісіді, він перебуває у відкритому таборі для біженців на території країни.

“Ласкаво просимо в Нідерланди!” – сказав співробітник центру вчора ввечері. Я був щасливий цій фразі. Я радію можливості гуляти. У мене є постійний доступ до інтернету. Можливість бути на зв’язку із сім’єю. Головне, я в безпеці”, – зауважив він. 

Також Ковалісіді розповів про труднощі життя в таборі, проте підкреслив, що процедура отримання статусу притулку в Нідерландах прозора:

“Тут я не боюся міграційної служби. Мене не переслідують. Чи не намагаються викрасти. Тут просто неідеальний табір для біженців. Це набагато простіше виправити, ніж корупційну систему ДМСУ”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter