Трагедія у Вінниці супроводжувалася керованими коментарями в соцмережах — Центр протидії дезінформації

Дата: 15 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Обстріл росіянами цивільних об’єктів у Вінниці, де загинули 23 людини, супроводжувався в соцмережах керованими коментарями з великою кількістю різних аргументів, що схиляли читача до думки, що це справді був “обстріл військового об’єкта, де ЗСУ зберігало боєприпаси”.

Про це повідомив Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони (ЦПД).

Спеціалісти Центру пояснили, як працюють керовані коментарі в дезінформації.

Керований коментар — це повідомлення, в якому думки людини скеровують у потрібному напрямку.

Принцип роботи:

  • повідомлення супроводжується інтерпретацією коментатора, який пропонує читачеві кілька варіантів пояснення;
  • коментарі пишуться за принципом “двосторонніх повідомлень”, які за вибором читача містять аргументи як за, так і проти;
  • щоб коментар був правдоподібним, у ньому чергуються позитивні та негативні елементи та здійснюється підбір фактів для посилення чи ослаблення висловлювань, емоцій;
  • висновки не входять до коментарів, оскільки їх під впливом коментарів мають зробити читачі.

Як приклад, ЦПД навів використання керованих коментарів у соцмережах під дописами з інформацією про трагедію у Вінниці. 

Станом на 15 липня, внаслідок обстрілу російськими військовими 14 липня Вінниці 23 людини загинуло, серед них — троє дітей, 90 — отримали поранення.

Майже два десятки людей вважаються зниклими безвісти.

Коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.

Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter